Articole

Anul 8 sau Despre cum se învârte roata: Colegiul Național Vasile Goldiș

Iată că am intrat în anul 8 de AlegeViața!

O poveste incredibilă despre viață, dragoste și …încăpățînarea de a crede în OM.

În urmă cu 8 ani începeam Campania de informare AlegeViața! la Colegiul național Vasile Goldiș Arad fără să conștientizez în ce aventură minunată mă voi arunca.

Am cunoscut mii de tineri între 13 și 19 ani, am ajuns să ascult sute de povești de viață, am văzut schimbându-se în bine zeci de vieți și am întâmpinat cu bucurie nașterea câtorva micuți cărora nimeni nu le dăduse vreo șansă că vor vedea vreodată lumina zilei.

Acum cercul se închide. Sau, poate, spirala face doar o răsucire, nu știu:), destul și bine este că mă aflu din nou la Colegiul național Vasile Goldiș Arad.

De la clasa a 7-a la clasa a 12-a trebuie să recunosc că sunt într-o continuă mirare: copii inteligenți care pun întrebări pe măsura inteligenței lor, copii educați, copii frumoși, copii atenți, copii care înțeleg să aprecieze ceea ce li se transmite.

Sunt impresionată!

Treptat, am să-i cunosc și, odată cu mine și voi. Vă voi face părtași la întîmplările de Campanie începând de azi pentru că, nu-i așa, bucuria este întreagă doar atunci cînd ajunge să fie împărtășită.

Azi vă ofer doar 3 crochiuri:

  • Am început săptămâna cu o oră la clasa a 12-a B. Modulul despre “Maternitate. Paternitate” care i-a pus teribil pe gânduri pe cîțiva băieți (mai corect spus ar fi bărbați :)..). Atât de puși pe gânduri au fost încât au asistat și în următoarele 3 ore la prezentarea aceluiași modul la alte clase (ei nu mai făceau ore) în loc să plece, ca alții, la o cafea. Iar ca să-mi fie și de ajutor, au fost responsabili și de “shshshsh”-irea de la clasele mai mici care erau, uneori, mai gălăgioase 🙂
  • O fată vine la mine și mă îmbrățișează mulțumindu-mi și spunându-mi că în urmă cu 4 ani asistase la Campanie, în clasa a 7-a fiind. “Mi-a folosit foarte mult. M-a ajutat să rămân cu capul pe umeri. Vă rog să o faceți în continuare!”
  • Azi (adică marți 3 octombrie :)..) merg special pentru cei din 11A care mă așteptau cuminți deși ar fi putut bine-mersi să plece. La sfîrșitul orei am rămas cu un grup de băieți încă vreo 10 minute la discuții. Unul dintre ei, impresionat de numărul avorturilor făcute în România de-a lungul timpului, îmi mulțumește că am venit să vorbesc cu ei. “Mulțumim că aveți timp și pentru noi!”- ca și cînd nu ăsta ar trebui să fie cel mai firesc lucru din lume: timp pentru copiii noștri și pentru educația lor pentru o viață frumoasă.

Eu trebuie să le mulțumesc lor!

Share
Wednesday, October 4th, 2017 Articole No Comments

Şi încă unul :)

Dacă nu am scris atât de mult timp, iată că acum îmi iau revanşa:

ca să fie bucuria întreagă

să o împărtăşim cu voi

aveţi privilegiul de a afla

CĂ VA VENI UN OM NOU ÎN LUME! 🙂

Altul 🙂

Daciana, prima mea graviduţă dragă de care m-am ocupat în primul an de campanie (sau era al doilea? nu mai ştiu 🙂 ..) şi care a ales viaţa pentru bebeluşa ei, m-a sunat azi, îmbujorată în voce, să îmi spună că…mai vine un bebe 🙂

Mă bucur că micuţa ei va avea cu cine să se joace şi mă bucur să fiu (o mică) parte a acestei bucurii.

Share
Thursday, February 16th, 2017 Articole No Comments

A venit om nou în lume

Răzvănel

Îl cheamă Răzvan şi s-a născut cam prematur, înainte de 7 luni, astfel încât nu cântăreşte decât 1, 5 kilograme, dar e determinat să trăiască.

Mămica lui Ramona, de care deja v-am povestit şi care, da, a împlinit cei 14 ani în noiembrie, a suportat o operaţie de cezariană după ce a avut parte de un travaliu de câteva ore bune.

În timp ce citeam Paraclisul Maicii Domnului pe coridoarele maternităţii Bega din Timişoara şi, credeţi-mă, îl citeam cu alţi ochi atunci când o auzeam pe Ramona cum ţipă şi urlă de durere, mă gândeam ce bună lecţie de viaţă ar fi să mergi cu fetele înfierbântate de amor colo de pe la 12-13 ani doar să stai pe coridoarele unei maternităţi preţ de o după masă întreagă. Pun pariu că le-ar trece fierbinţeala şi ar deveni cu adevărat cool 🙂 Nu cred să merite cele câteva minute de plăcere şi tandreţuri în braţele iubiţelului aşa o rupere abruptă de copilărie!

Acum Ramona a intrat într-o altă ligă: liga mămicilor tinere.

Tot respectul pentru ea. Trag nădejde şi mă rog să îi dea Dumnezeu puterea şi înţelepciunea de a-şi duce misiunea asta nouă la un bun sfârşit.

Între timp Răzvănel creşte 🙂

Share
Thursday, February 16th, 2017 Articole No Comments

Despre tânăra mămică, tătici volubili şi medici cu suflet mare

Au trecut două săptămâni şi a venit clipa ca tânăra noastră mămică Ramona să vină la un control, să fie luată în evidenţă şi să îl cunoască pe medicul care îi va fi alături pentru următoarele 6 luni.

Pe o vreme câinoasă ca de sfârşit de noiembrie, ireală după weekendul de vară ce tocmai trecuse, biruind lapoviţa măruntă care ne tăia răsuflarea, ne întâlnim într-o staţie de tramvai: mămica de “14 ani în noiembrie” îmbrăcată primăvăratic, bunica/mama şi, emoţionată, eu.

Ajungem la policlinica municipală unde ne aşteptam să fie lumea şi ţara. Nu era. Lapoviţa avea şi ea rolul ei. 🙂  Asta nu înseamnă că am aşteptat mai puţin de o oră 🙂 O familie frumoasă cu o mămică cu burtică (am estimat eu – luna a opta), un tătic tânăr şi un băieţel de vreo 5 ani aşteptau şi ei. După ce frumoasa mămică intră în cabinet tăticul anxios intră în vorbă:

-De la ce oră aţi venit?

-De pe la 17:00, oftez eu. Şi ca să schimb vorba întreb: Când vine bebe?

Tăticul se luminează tot la chip şi răspunde:

-Peste o lună!

Ramona ne privea cu ochi strălucitori:

-Ai avut dreptate când ai zis că e în 8 luni.

-Aşa o să fie şi burtica ta, zic eu.

Tăticul îşi continuă povestea:

-Noi tot am mai vrut încă un copil dar nicicum nu a venit. 5 ani am tot aşteptat şi am încercat, soţia a făcut şi tratament…Abia acum a venit. O să fie o fetiţă, a zâmbit el larg, luminos.

………………………………………………………………………….

Intrăm în cabinet. O doamnă asistentă care le-o fi văzut pe toate şi ne privea cam circumspect şi un domn doctor cu alură adolescentină.

Ramona se aşează sfioasă pe un scaun.

-Eşti însărcinată? întreabă blând domnul doctor.

-Da, şopteşte tânăra mămică.

-Câţi ani ai?

-Fac 14 în noiembrie.

Zâmbesc. A învăţat lecţia 🙂

Apoi consultul decurge cu calm, atenţie şi dragoste. Nimeni nu moralizează, nimeni nu se încruntă.

Apoi bebe apare pe ecran şi domnul doctor îl măsoară cu atenţie.

Îi auzim inimioara cum bate. Ne bucurăm.

La sfârşitul consultului medicul spune cu un surâs reţinut:

-Nu e bine, e chiar foarte bine copilul.

Respirăm uşuraţi. Dau să plătesc dar el îi spune asistentei:

-Haideţi să nu le luăm decât pentru ecografie.

…………………………………………………………………………………………

De restul de bani ce ne-au mai rămas am mers şi am cumpărat fructe şi tot felul de alimente deşi ştim că Ramona le va vomita cam pe toate 🙂

Mulţumim sponsorilor noştri care au dorit să îşi păstreze anonimatul dar care ne-au oferit confortul psihic necesar. Am avut bani pentru toate pentru că ştim bine că Dumnezeu, dătătorul a toate, este cel care a iubit cel dintâi acest copil. Şi noi împreună cu EL.

Ne vedem peste o lună 🙂

IIS

 

Share
Wednesday, October 5th, 2016 Articole No Comments

Mamă la 13 ani – file de poveste adevărată

Azi dimineaţă conduceam emoţionată maşina care mirosea a merele proaspete adunate din grădină când îmi sună telefonul şi o voce tânără îmi spune:

– Am ajuns!

Apăs ceva mai tare acceleraţia, fac un mic slalom printre şoferii adormiţi din trafic şi fentez vreo două din cele 100 de semafoare de pe Vlaicu doar ca să ajung un pic mai repede la gară unde mă aşteptau … graviduţa mea de 13 ani (“face 14 în noiembrie” – cum o prezinţă mama ei 🙂 .. ), tatăl copilului ei ( viitorul soţ – sperăm noi 🙂 .. ) şi mama fetei (mamă de 5 copii şi bunică pentru a 7-a oară 🙂 ..).

Oameni simpli şi săraci, de la ţară, care nu fuseseră de prea multe ori prin “city”.

Îi recuperez eu, buimaci de cap după călătoria cu trenul şi ne îndreptăm după cuvenitele pupături şi îmbrăţişări, spre spitalul matern din Arad. Nu aşteptăm nici o clipă, părea, mai degrabă, că am fost aşteptaţi, asistenţa stătea în pragul cabinetului când am ajuns. Ne interoghează:

-Dumneavoastră?

Zic:

-Pentru un consult am venit.

Asistenta:

-Pentru cine? Pentru dumneavoastră?

“Ei, mă gândesc, aş vrea eu.”

Zic:

-Nu, pentru… (îmi caut cuvintele)…domnişoara.

Asistenta, care o fi văzut ea multe la viaţa ei, îi aruncă o privire şi mi se adresează:

-Câţi ani are?

Zic:

-13.

Mama intervine:

-Face 14 în noiembrie!

Asistenta intră în cabinet după ce ne întreabă dacă avem vreo preferinţă de a fi consultată de un medic anume (aveam 🙂 ..) apoi, peste vreo 10 minute iese şi îmi face mie semn:

-Vă rog să veniţi dumneavoastră, doamna doctor vrea să vă pună o întrebare.

“Interesant”, gândesc eu şi intru.

Asistenta:

– Doamna doctor vrea să ştie dacă păstrează sarcina.

Un limbaj cât de poate de neutru. Aşadar asta era! Primul lucru, primul gând: dacă ucidem. Ucidem?

-Nu! – am spus. Nu este vorba aici de avort.

………………………………………………………………….

Peste puţină vreme doamna doctor a sosit şi noi, fetele, am intrat în cabinet. Era prima consultaţie ginecologică din viaţă pentru această tânără mămică. Doamna doctor a fost cât s-a putut de blândă cu ea şi apoi am văzut pe ecran bebeluşul!

Doamna doctor:

E sănătos! Uite cum îi bate inima! Are 11 săptămâni.

ecografCu mixul de sentimente pe care îl experimentam cu toatele am ieşit din cabinet.

Desigur, o să spuneţi voi indignaţi, cum e posibil aşa ceva? O copilă de 13 ani şi jumătate să aibă relaţii intime când ea ar trebui încă să se joace cu păpuşile!??

Şi totuşi…

…acolo este o inimioară care bate!

Da, mămica este o fetiţă, dar de ce vă miraţi aşa fariseic când ştiţi foarte bine câtă pornografie ne înconjoară, cât de puţină dragoste a mai rămas în lume şi cât de departe pare a fi un Dumnezeu abstract închis între zidurile înalte ale bisericii acolo unde de 100 de ani nimeni nu a mai făcut strop de pastoraţie în sat?

…………………………………………………………………………

Am urcat familia în maşină şi, în timp ce brodam planuri de nuntă (facem nuntă!! 🙂 ..) am mers cu ei la un supermarket de unde le-am cumpărat de-ale gurii (“nu am mâncat niciodată un ananas” – a zis graviduţa. “bananele îţi plac? – am plusat eu. “da”- zice 🙂 ..) ca să aibă ceva sănătos de mâncat măcar pentru o vreme şi articole de igienă strict necesare, graţie unor bani pe care îi primisem cu o zi înainte de la un sponsor căruia vreau acum să îi mulţumesc pentru promptitudine! Mulţumesc, Robert! 

De 100 de lei am cumpărat vitamine şi ce i-a mai prescris medicul în timp ce mă minunam la farmacie cât de imposibil de scumpe pot fi.

-Şi cei care nu au bani??? întreb eu.

Farmacista:

…………………………………………………………………………….

Cu nonşalanţă, în maşină în drum spre gară, proaspăta mămică declară:

-Mi-e somn!

Îşi aşează capul pe umărul bărbatului firav de care va fi de acum legată pe veşnicie prin copilul ce o să vină şi închide ochii a somn.

E conştientă de ceea ce se întâmplă? Puţin probabil. E capabilă să se descurce? Singură nu, dar nu e cazul. Suntem alături de ea.

E, însă, suficient de matură, de înţeleaptă şi de deşteaptă încât să ştie că vrea să dea viaţă acestui copil a cărui inimă am văzut-o azi cum bate.

Te iubim, Ramona!

 

Share
Wednesday, September 21st, 2016 Articole No Comments

Anul 7 – Campania “AlegeViaţa!”

Dragii mei,

cu mare bucurie vă anunţ, acum, la început de toamnă, că am intrat în al şaptelea an de când derulăm în Arad şi în ţară Campania de informare “AlegeViaţa!”.
7 ANI!
O grămadă de timp!
În aceşti 7 ani am crescut frumos, am evoluat duhovniceşte, am acumulat experienţă mare, am întâlnit mii de oameni, am învăţat să iubim!
Vă mulţumesc tuturor! Ne-aţi fost alături cu sufletul, cu rugăciunea, cu …portofelul 🙂
Am născut copii, am crescut copii, am mângâiat durerile, am plâns, (m-am plâns 🙂 ..), ne-am împiedicat şi am căzut, apoi ne-am ridicat.
În acest nou an şcolar, vechi şi noi bătălii aşteaptă să fie duse. Vechi şi noi trăiri aşteaptă să fie simţite. Vechi şi noi informaţii trebuie transmise mai departe, toate sub lumina blândă a Evangheliei pe care datori suntem să o trăim, să o vestim.
Cred cu tărie că ne veţi fi alături şi în acest nou început. Am demonstrat că se poate, că facem treabă bună şi că putem schimba lucrurile prin dragoste.
Aşadar demarăm campania de informare “AlegeViaţa!”, anul acesta şcolar, pe două fronturi: în şcoli şi în parohii. Deja am început acest “pui” al Campaniei de informare “AlegeViaţa!” pe care l-am numit “Dragoste şi cuvânt”- seria de întâlniri cu tinerii – în Şimand la invitaţia pr. Mircea Hurdea. Am avut două întâlniri cu tinerii şimăndani, întâlniri care au fost atât de MI-NU-NA-TE încât numai majusculele pot fi utilizate pentru a vă transmite o fărâmiţă din starea pe care am avut-o împreună cu ei 🙂 Vom continua pe parcursul următoarelor săptămâni.
S
Sunt deschisă la propunerile altor parohii interesate de acest nou şi incitant proiect care, sunt convinsă, îi va ajuta pe tinerii ortodocşi să se ferească de capcanele lumii moderne şi să găsească izvorul de bucurie nesecat pe care îl caută cu atâta disperare.
Vă cer sprijinul în continuare pentru că avem nevoie de bani pentru deplasări, pentru materiale, pentru cărţi, pentru oameni.
După cum ştiţi toate activităţile se desfăşoară prin Asociaţia IKON în al cărei cont vă rog să trimiteţi orice sumă de bani pe care o puteţi dedica pentru ca acest demers să poată merge mai departe.
Contul este deschis la Banca Transilvania Arad – RO46BTRLRONCRT0285292901
Fără un sprijin financiar constant nu vom putea să funcţionăm la capacitate maximă mai departe, iar cei care vor pierde suntem tot noi pentru că tinerii sunt ai noştri.
Şi o mică poveste de final de mail şi început de sezon: avem o tânără graviduţă în 2 luni din judeţ – 13 ani şi 9 luni care are nevoie de ajutorul nostru. Recunosc, sărăcia în care trăieşte  împreună cu mama ei această copilă pe cale de a deveni mamă, m-a impresionat. Mama ei a refuzat categoric ideea unui avort. Vom avea nevoie de bani pentru consulturile medicale, pentru vitamine, alimente şi articole de igienă, dar sunt convinsă că printre cei ce veţi citit aceste rânduri vor fi şi cei dispuşi să o ajute.
Vă rog să ne pomeniţi în rugăciune ori de câte ori puteţi.
Vă doresc tuturor, preoţi ori profesori, elevi sau studenţi, un an rodnic, frumos şi plin de dragoste, pentru că dragostea este mai mare decât toate!
cu drag,
Anamaria
Share
Monday, September 19th, 2016 Articole No Comments

Dragoste şi Cuvânt – seria 1 – episodul 1 Şimand

Joi, 25 august 2016, cu ajutorul lui Dumnezeu şi la invitaţia minunatului părinte Mircea Hurdea, am demarat un nou proiect-pilot din cadrul Campaniei de informare “AlegeViaţa!”, sub titlul “Dragoste şi Cuvânt”.

Sgl

Vom avea o primă serie de 7 episoade la Şimand.

Primul episod s-a desfăşurat, aşadar, joi, la căminul cultural din Şimand unde am avut bucuria de a o cunoaşte pe doamna directoare Nagy Florica, un om numai suflet, dăruire, dragoste şi energie! O minunăţie de femeie căreia îi mulţumim din suflet pentru tot ceea ce face!

Alături de ea, părintele Mircea Hurdea, om excepţional căruia îi pasă sincer de starea parohienilor săi şi care a plecat pe drumul anevoios în căutarea oii celei rătăcite.pr Mircea

Recunosc, am fost impresionată de faptul că primarul localităţii Şimand  Florin Dema nu numai că ne-a oferit posibilitatea întâlnirii în clădirea căminului cultural dar a şi fost prezent pe tot parcursul desfăşurării evenimentului, fiind foarte atent şi interesat de acesta. Trebuie să îi mulţumesc sincer pentru prezenţă şi implicare!Cu asemenea oameni implicaţi nu a fost de mirare că s-a umplut sala mică a căminului cultural cu tineri de pe la 14 ani în sus, majoritatea făcând parte din ansamblul de dansuri populare pe care doamna Florica îl coordonează cu pasiune. Am avut bucuria să întâlnesc şi feţe cunoscute, foste eleve şi elevi de la colegiul “Dimitrie Ţichindeal” sau de la seminarul teologic, cu care mă întâlnisem în alţi ani în cadrul campaniei “AlegeViaţa!”. Tinerii au fost, normal, numai ochi şi urechi.

20160825_182508

În primul nostru episod am vorbit un pic despre “talentul” diavolului de a perverti sentimente şi minţi omeneşti şi despre cum se face că sexualitatea a ajuns să fie un monstru hidos care înghite şi devorează tineri, în loc de a fi slugă supusă şi credincioasă în slujba iubirii. Am discutat de situaţia reală din România cu privire la incidenţa bolilor cu transmitere sexuală, cu accent pe virusul HIV. Am discutat despre faptul că nimic bun în viaţa noastră nu are drept sursă decât pe Dumnezeu pe care îl putem afla în chip vădit în Sfânta împărtăşanie. I-am îndemnat pe tineri să cultive relaţia vie cu Dumnezeu şi să se folosească de faptul că îl au aproape pe părintele Mircea Hurdea care îşi pune cu adevărat problema mântuirii fiecăruia dintre ei.

La finalul acestei prime întâlniri le-am dăruit fiecăruia câte o carte care cred că le va fi de mare ajutor. Cu condiţia, desigur, să o citească 🙂

Icone şi carti

Episodul următor va avea premiera sâmbătă 17 septembrie, de la ora 18:00, tot la căminul cultural Şimand. Vom fi împreună pentru a mai dezvălui un strop de adevăr din misterioasa alcătuire a vieţii.

 

Share
Friday, August 26th, 2016 Articole No Comments

CMCA – partener de încredere

logo_cmca

Dragii mei,

prinsă în vâltoarea evenimentelor, nu am mai scris de ceva vreme. Acum, că totul s-a mai liniştit e timpul să vă pun la curent cu ce am mai realizat.

Este al doilea an consecutiv când avem ca partener al proiectului “Alege Viaţa!” Centrul cultural municipal Arad care s-a dovedit un partener minunat!

Prin proiectul finanţat de către CMCA am reuşit să achiziţionăm mii de cărţi cu informaţii valoroase despre adevăratele probleme ale vieţii, pe care le-am dăruit celor peste 1600 de elevi beneficiari ai proiectului nostru.

Un succes!!!

Mare mulţumesc către CMCA, funcţionarilor săi care au dovedit răbdare maaaaaaaaximă 🙂 !!! Apreciez! Mă înclin!

Vom aplica şi la sesiunea următoare pentru că “AlegeViaţa!” merge înainte!

 

Share
Tuesday, July 5th, 2016 Articole No Comments

Marşul pentru viaţă Ineu 2016

Marşul pentru viaţă Ineu 2016

Joi 31 martie 2016 s-a desfăşurat în Ineu prima ediţie a Marşului pentru viaţă sub sloganul anului “Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie!

Cu binecuvântarea ÎPS dr. Timotei şi la chemarea vrednicului părinte protopop de Ineu Adrian Zaha, prima ediţie a Marşului pentru viaţă s-a dovedit un nesperat succes.

30 de preoţi în frunte cu pr. protopop Adrian Zaha, 150 de tineri elevi de la liceul “Mihai Viteazul” Ineu însoţiţi de admirabilele cadre didactice ale liceului sus numit, diverşi alţi credincioşi dedicaţi vieţii, au mărşăluit pe bulevardul Ineului în dangătul clopotelor, atrăgând atenţia asupra grozavului păcat al avortului care ne nimiceşte neamul, chemând oamenii la pocăinţă, îndreptare şi dragoste întru Hristos.

Vă invit să vizionaţi clipul şi să intensificaţi acţiunile pro vita din localităţile de unde sunteţi pentru că fiecare efort contează!

 

Share
Sunday, April 10th, 2016 Articole No Comments


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!