Archive for January, 2011

31 ianuarie 2011 – a 5-a Întâlnire AV!

Ne vedem după-masă, nu?

Cu cei care nu au evadat prin munţi pe la zăpadă, cu cei care au rămas să rabde frigul de beton al oraşului, cu cei care vor, poate, o cană de ceai cald 🙂

După ora 17:30 sunteţi, oricând, bineveniţi!

Share
Monday, January 31st, 2011 Articole No Comments

Cu o floare se face o minunată primăvară

Am avut ieri o discuţie interesantă cu câteva fete de a 12-a, după terminarea orei în care am vorbit despre avort.

Discuţia a alunecat spre riscurile vieţii sexuale active şi haotice pe care o duc majoritatea liceenilor în ziua de azi. Una dintre fete mi-a relatat povestea unei prietene de-a ei care poate fi povestea oricăreia dintre voi, scumpelor.

Fata asta are un “prieten”, mai corect ar fi “amant”, cu câţiva ani mai mare decât ea. Cine poate şti câte partenere de sex a avut el până să ajungă la ea?  Cine ar putea, oare, cuantifica gradul de fidelitate din cuplul lor? Cine poate fi, în condiţiile date, sigur de ceva, de orice?

Ei bine, în urma începerii vieţii sexuale active a celor doi, fata a constatat că a eliminat o bucată de carne prin sângerarea menstruală pe care o avea. Speriată şi panicată, a mers la ginecolog. Aşa a aflat ca are HPV. Apoi au urmat câteva operaţii de extirpare a negilor care i se extinseseră şi pe picioare. A rămas cu cicatrici urâte. Asta e ceea ce se vede. Dar acolo unde nu se vede…Şi toate astea până să împlinească 18 ani…

Colega ei, o fată mai degrabă tăcută şi cuminţică a tot repetat: “Dar ce putem face noi? Cu o floare nu se face primăvară…”

BA SE FACE!

Cu o floare se face o primăvară minunată pentru cel ce o priveşte!

Cu o floare se face o primăvară minunată pentru prima albină care se apropie să îi soarbă aroma!

Cu o floare se face o primăvară minunată pentru primele raze de soare care o ating şi îi deschid, cu căldura lor, petalele!

Oricare dintre voi este o primăvară întreagă pentru cei din jur! Oricare dintre voi, cei ce citiţi acum rândurile astea, puteţi schimba lumea întreagă pentru cei din jurul vostru!

“Dar eu îmi fac treaba doar pe pătrăţelul meu” – mi-a spus tânara fată.

Aşa este, dar pătrăţelul tău se intersectează cu cel al colegei tale care o să rămână însărcinată luna viitoare şi care, la sfatul tău, nu va face avortul şi o să salveze viaţa copilului ei, pătrăţelul tău se intersectează cu cel al colegei tale care cochetează cu ideea de a îi “demonstra” iubitului dragostea în weekendul ăsta şi, la sfatul tău (poate şi datorită poveştii de mai sus), va amâna momentul, salvându-şi, astfel, sănătatea, pătrăţelul tău se intersectează cu cel al mamei tale pe care ai neglijat-o în ultimii ani şi căreia îi duci mâine o floare, făcând-o să izbucnească în plâns…pătrăţelul tău se intersectează…

Da, scumpii mei…cu o floare se face o minunată primăvară! Fiecare dintre noi suntem primăvara pentru celălalt! Numai să ne dăm seama de asta şi să vrem! E o alegere. AlegeViaţa! AlegePrimăvara!

Share
Thursday, January 27th, 2011 Articole No Comments

Filă de călătorie (despre nişte tineri minunaţi din alt colţ de ţară)

Sunt pe tren şi e o oră târzie.

E cald şi bine, laptopul stă comod pe masa intercitty-ului aşa că pot să scriu în cele mai bune condiţii posibile.

Mă întorc de la Sfântu Gheorghe unde mi-am petrecut două zile şi jumătate, găzduită de o familie minunată (seara) şi înconjurată de tineri adolescenţi frumoşi (în timpul zilei).

Am avut onoarea şi bucuria să fiu invitată în acest oraş de către o inimoasă profesoară de religie care doreşte începerea campaniei „AlegeViaţa!” în şcolile şi liceele din Sfântu Gheorghe.

M-am întâlnit cu tineri de clasa a 9-a, a 10-a şi a 11-a.

Diferenţe între ei şi „ai mei” din Arad?

Poate doar aceea că ei, în marea lor majoritate, m-au salutat respectuoşi cu „Sărut mâna” – lucru ce m-a uimit. „Şmecherii” mei de Arad îmi oferă doar un „cald” (eventual) „bună ziua”, asta în cazul în care nu ma iau cu un extrem de prietenos şi complet neprotocolar „ceau”! 🙂

Nu o spun ca şi cum m-ar deranja lucrul ăsta, departe de mine, dar e clar o diferenţă de raportare şi manifestare a respectului faţă de un, până la urmă, necunoscut.

În rest?

La fel de frumoşi (cred că am văzut cei mai frumoşi ochi albaştri din viaţa mea), poate un strop mai timizi, fetele la fel de vopsite (se pare că negrul-tăciune e la mare modă), părul la fel de “în ochi” (o să facă o grămadă de bani oftalmologii locului peste câţiva ani), la fel de inteligenţi şi spontani (după primele momente de tatonare), la fel de căutători ai rostului şi sensului vieţii lor pe pământ.

Mi-a fost tare drag de ei, ca de obicei, mă ataşez tare repede J

Evident, Sfântu Gheorghe ca şi comunitate, are alte probleme specifice pe care nu am să le dezbat eu aici. La fel ca la Arad sau pe aiurea, există probleme locale care determină un anume fel de răspuns, de comportament.

Dar marea întrebare rămâne:

CARE E ROSTUL VIEŢII MELE PE PĂMÂNT?

La întrebarea asta, am mare nădejde, au început încet-încet să primească începutul răspunsului cel bun câţiva dintre tinerii din Sfântu Gheorghe în minunata zi a Domnului, vineri 21 ianuarie 2011. Totul e să caute mai departe, le-am spus eu unde 🙂

……………………………………………………………………………………………………………………………………

..în şoaptă: „Dacă nu mai ştiţi unde, mergeţi şi vorbiţi cu părintele Ciprian.” 😉

Share
Sunday, January 23rd, 2011 Articole No Comments

Întâlnirile AlegeViaţa! – 3

Scumpii mei

şi

dragele mele,

joi ne-am întâlnit din nou.

Nu am să vă prea scriu acum, pentru că, nu-i aşa?, o fotografie face cât o mie de cuvinte 🙂

Au fost prezenţi:

Dacă nu îi/vă recunoaşteţi, să îmi spuneţi şi vă explic eu cine-i cine 🙂

A fost extrem de amuzant, ne-am distrat de minune 🙂 Se vede, nu?

Următoarea întâlnire AlegeViaţa! – 24 ianuarie 2011

Share
Monday, January 17th, 2011 Articole 3 Comments

Absolvenţii

Săptămâna care a trecut a fost plină de …absolvenţi!

Recunosc că un ochi râde şi un ochi plânge: pe de o parte mă bucur că ajung să le spun care e direcţia, care e sensul de mers în vieţile lor extrem de bulversate, pe de altă parte mă despart greu de fiecare clasă. Ajung să îi cunosc pe mulţi dintre ei, să îi îndrăgesc, chiar să mă ataşez de cîte unul-altul. Mă despart greu şi datorită faptului că niciodată nu apuc să le spun tot ce aş vrea, întotdeauna rămân multe lucruri nespuse, multe dileme nerezolvate, multe întrebări fără răspuns.

Dragii mei, aşa avea atât de multe să vă mai spun!

Cei care doresc să ne mai întâlnim, pentru o întrebare anume sau pentru mai multe, să vină la următoarea Întâlnire “AlegeViaţa!” din 24 ianuarie.

Absolvenţilor mei de săptămâna trecută , celor 6 clase de la gimnaziul Colegiului Tehnic de construcţii şi celor 4 clase de la gimnaziul din Felnac vreau să le mai spun încă ceva:

Dragostea cea mare pe care o căutaţi voi, dragostea aceea după care tânjeşte sufletul vostru, o aveţi deja! Aţi găsit ceea ce aţi căutat! Hristos, cel ascuns în inima voastră, el o va revărsa peste voi, acum şi în toată viaţa voastră!

Nu, nu suntem condamnate la nefericire, dragele mele!

Nu, nu e obligatoriu ca viaţa ta să fie lipsită de sens!

Există şi o altă variantă, există şi un alt fel de viaţă! Ştiu bine cât vă e de greu, dar, oricum ar trăi părinţii voştri, voi nu e obligatoriu să le repetaţi greşelile! Voi puteţi avea Bucuria! Voi puteţi avea Dragostea! Voi puteţi ajunge la Hristos – Viaţa Adevărată!

Haideţi!

Share
Sunday, January 16th, 2011 Articole No Comments

Întâlnirile Alege Viaţa! – part two and counting

Scumpii mei şi dragele mele,

joia trecută am avut bucuria unei a doua întâlniri Alege Viaţa!

Surpriza cea mare şi minunată a fost că…ne-am înmulţit 🙂

Dacă la prima întâlnire au fost doar câţiva, să îi numeri pe degetele de la o mână, acum m-am bucurat să tot “navetez” între uşa de la intrare (ca să o deschid celor ce veneau) şi bucătărie (ca să tot pun ceai la făcut)!

Am fost vreo 20 de oameni, bucuroşi să ne vedem din nou sau chiar pentru prima oară. Tinerii care mi-au bucurat mie inima au venit cu tot felul de propuneri pe care le vom pune în practică aşa că, ţineţi-vă tare, o să fie multe surprize anul ăsta!

Vrem să facem multe “chestii”, vrem să învăţăm unii de la alţii, vrem să devenim mai frumoşi sufleteşte fiind împreună şi, mai ales, vrem să găsim un sens în toate astea. Nu o să facem “artă de dragul artei”. O să ne deschidem sufletele şi o să lăsăm să intre în ele, ca într-o cameră mare cu geamuri imense, aerul tare al Dragostei!

Dacă vreţi să (mai) luaţi şi voi o gură din aerul ăsta, vă aştept cu tot dragul din lume, joi, 13 ianuarie, pe undeva după ora 17:30, la a treia întâlnire Alege Viaţa!

Share
Monday, January 10th, 2011 Articole 2 Comments

2011

Scumpii mei şi dragele mele,

2011

Să fie un an în care să alegeţi VIAŢA, viaţa adevărată, viaţa nemincinoasă, viaţa fără ipocrizii, fără falsuri;

viaţa reală în care omul e OM şi ştii că DA înseamnă DA şi NU înseamnă NU;

viaţa în care ştii că zâmbetul e sincer şi râsul e bucuros;

viaţa în care cel de lângă tine se uită drept în ochii tăi fără să îţi evite, nici o secundă, privirea;

viaţa în care tu valorezi lumea întreagă şi ştii, cu cea mai mare siguranţă, că e aşa;

viaţa în care pentru cel ce te iubeşte tu valorezi lumea întreagă şi ştii că e aşa;

viaţa în care cel ce te iubeşte se uită prin ochii tăi la sufletul tău, nu la felul în care araţi sau cum te îmbraci;

viaţa în care tot ceea ce ţi se întâmplă ţie are sens, nimic nu e o întâmplare şi cu atât mai puţin vreo bătaie de joc;

viaţa în care eşti liber, atât de liber încât zborul din paşii tăi ţi se poate citi în privire!

…atât de liber cum tu, acum, nici nu îţi poţi imagina că poate cineva fi…

dar acel cineva poţi fi chiar tu…în anul Domnului 2011!

Alege VIAŢA!

Share
Tuesday, January 4th, 2011 Articole 1 Comment


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!