Archive for April, 2011

Concertul de la Filarmonica Arad – o bucurie a sufletelor

Într-o frumoasă şi blândă seară de luni, 11 aprilie 2011 la Filarmonica de stat din Arad a avut loc un concert deosebit de muzică Psaltică susţinut de corul “Sfântul Ioan Damaschin” din Arad în beneficiul Campaniei AlegeViaţa!

Pentru cei care, din motive întemeiate nu au putut ajunge acolo, am să redau o parte din mica introducere făcută de colega şi prietena mea Maria şi vă ataşez concertul, înregistrat de Ana pe reportofon. Poate calitatea înregistrării lasă un pic de dorit, dar a fost înregistrat şi cântat cu multă, multă dragoste, asta vă pot garanta.

http://dlf.transfer.ro/transfer_ro-12apr-a761196acdd02.zip

“Am să vă vorbesc despre lucruri care ne îngrijorează pe toţi, pe care le vedem, le resimţim cu toţii, dureros, în societatea în care trăim. Uneori ne prefacem că nu le vedem, întoarcem capul în altă direcţie, dar aceste lucruri continuă să existe şi, la un moment dat ne afectează pe fiecare în parte, într-un fel sau altul.

Puţină statistică pentru început.

Statisticile, de obicei, sună rău şi nu par să atingă sufletul cuiva.

Statisticile vorbesc, însă, clar, de problemele cu care se confruntă cuplurile din Arad, căci, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, numărul divorţurilor înregistrate la Arad a crescut de 10 ori faţă de anul trecut!

În ceea ce priveşte căsătoriile încheiate în ianuarie 2010 în Arad, cel puţin, acestea s-au cifrat la cel mai mic număr de un an încoace.

Mulţi tineri trăiesc necăsătoriţi , în concubinaj .

Statisticile arată că, în judeţul nostru, se păstrează sporul natural negativ, în fiecare lună numărul persoanelor decedate depăşindu-l pe cel al nou născuţilor. În ianuarie s-au născut 343 de copii şi au murit 517 persoane, înregistrându-se, astfel, un spor natural de -174.

La nivel de ţară în 2010 s-au născut 209.000 copii, cel mai mic număr din 1955.
Previziunile făcute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare arată că populaţia României ar putea ajunge, în anul 2050, la vreo 14 milioane de locuitori. La rândul ei, Organizaţia Naţiunilor Unite pare ceva mai optimistă – 15, 9 milioane. 

Ştiaţi că sunt 22 de milioane de avorturi făcute în România după 1990?

Ce înseamnă, însă, cuvântul „avort”? Dacă avem puterea să ieşim de sub manipularea de limbaj preferată de lumea contemporană, atunci putem să ne amintim că „avort” este sinonim cu „pruncucidere”.

22 de milioane de pruncucideri nu mai sună chiar atât de confortabil de auzit, nu e aşa?
Statistica oficială, de după 1990, este însă, relativă. Avem datele întreruperilor de sarcină din unităţile sanitare de stat. Nu există, în schimb, rapoarte similare din clinicile private. Specialiştii de la Centrul de Statistică al Ministerului Sănătăţii ne-au confirmat faptul că cifrele ministerului Sănătăţii sunt subraportate, la nivelul întregii ţări.
Ce s-a învăţat, de la revoluţie încoace? Nimic! În şcoală nu se face educaţie sanitară sau, dacă se face, ea este complet anticreştină. Sloganurile legate de educaţia sanitară, sexuală, sunt în continuare sterile.

România e la ora actuală una din ţările “de top” ale Europei, în privinţa adolescentelor care rămân însărcinate, arată un studiu din 2009.
Numărul cazurilor adolescentelor însărcinate ajunge la 47.000, în fiecare an. Aproape jumătate din ele avortează.

“Avortul s-a banalizat, ca emoţie. E o lipsă de atitudine faţă de propriul corp, o desconsiderare faţă de propria ta fiinţă. Sunt femei care, mergând azi să avorteze, reproduc de fapt comportamentul mamei, care, la rândul ei, a fost pe vremuri la chiuretaj”, spunea într-un interviu profesor universitar doctor psiholog Aurora Liiceanu.

La nivel european, ţările unde se observă o tendinţă de scădere a avorturilor sunt fie cele in care există politici familiale de suport in cresterea copiilor cum se întâmplă în Danemarca, fie ţări unde biserica este foarte activă si eficace in propaganda anti-avort ca în Italia.

Aşadar, veţi zice, poate, ce putem noi să facem? Aici e vorba de politici ale statului, de decizii la nivel înalt, de aprobări şi factori de răspundere.

Dar nu NOI suntem statul? Nu NOI suntem BISERICA?

Campania de informare AlegeViaţa! a început în anul şcolar 2010 – 2011 în şcoli generale şi licee din oraşul şi judeţul Arad, adresându-se elevilor de la clasa a 7-a la a 12-a.

Fiecărei clase i se prezintă pe parcursul a 5 module de câte o oră fiecare, materiale despre viaţă, despre adolescenţă – poate cea mai tulburată şi tulburătoare perioadă a vieţii -, despre sarcină şi avort, despre dragoste şi, despre Dumnezeu – care rămâne singurul motiv pentru care merită cu adevărat să îţi păstrezi trupul şi sufletul curat până la căsătorie.

Şcoala ar trebui să educe pentru Viaţă, nu împotriva ei, ar trebui să crească Oameni cu O mare, nu tocilari ai unor formule sterile şi ai unor cuvinte goale de sens dar corecte din punct de vedere politic.

Campania AlegeViaţa! în parteneriat cu şcoli şi licee de renume din Arad face acest lucru pentru copiii noştri.

Până în prezent peste 2200 de tineri din Arad şi din judeţul Arad au reţinut două  idei importante din campania AlegeViaţa! :

1.      viaţa începe în momentul concepţiei

2.     Dumnezeu este Iubirea

La sfârşitul modulului V fiecare elev primeşte fie o Evanghelie, fie un Îndreptar de spovedanie, fie o altă carte pe temele ce îi interesează pe tineri scrisă din perspectivă creştin ortodoxă.

Aici vă invităm pe dumneavoastră să vă alăturaţi campaniei AlegeViaţa! şi să ne sprijiniţi în efortul financiar al cumpărării de cărţi şi materiale informative.

Concertul din această seară are drept scop să adune fonduri şi să găsească sponsori constanţi pentru Campania AlegeViaţa!

Puteţi dona orice sumă de bani sau în diverse alte variante pe care le puteţi discuta cu organizatorii campaniei AlegeViaţa!

Orice sugestii sunt binevenite.

Da, noi suntem Biserica!

Noi trebuie să creştem Oameni, să formăm familii, să dăm o şansă tinerilor zilelor noastre, zile atât de grele din punct de vedere duhovnicesc, să Îl găsească pe Dumnezeu.

Înainte ca „statul”, guvernul sau ministerul să facă ceva, noi, noi – Biserica lui Hristos celui Viu trebuie să ieşim în întâmpinarea lor!

Felul în care tinerii au primit această campanie a fost şi este copleşitor! Reacţiile lor sunt puternice şi frumoase. Cărţile care le rămân îi vor călăuzi pentru întreaga viaţă.

Să ne unim puterile şi să CREDEM!

Cu Dumnezeu alături putem schimba faţa societăţii în care trăim.

„Îndrăzniţi! Eu am biruit lumea!”

…………………………………………………………………………..

Asta a spus Maria în deschiderea concertului.

Am primit chiar în seara aceea câteva mailuri extraordinare de la tinerii care au participat.

O sală plină de tineri, majoritatea nu au mai auzit niciodată o astfel de muzică.

O sală scăldată în harul lui Dumnezeu…

Să aveţi bucurie, bucurie Adevărată de aceste sărbători ale Învierii care se apropie. Să fie Învierea sufletului vostru!

 

 

Share
Tuesday, April 12th, 2011 Articole 1 Comment

L.A.V! – luni 11 aprilie la Filarmonică

L.A.V! de luni 11 aprilie se mută la Filarmonica Arad.

Ne întâlnim pe la orele 19:00, la un concert care va binevesti sărbătoarea mare a Învierii care se apropie.

Corul “Sfântul Ioan Damaschin” va cânta în beneficiul Campaniei AlegeViaţa!

Adunăm sprijin şi fonduri. Interes şi atenţie. Dragoste şi dăruire.

Intrarea e liberă, la fel cum liberă e şi inima voastră…liberă de rele, de griji şi de păcat…

Share
Wednesday, April 6th, 2011 Articole 1 Comment

Scrisoare către Dumnezeu

Dragă Dumnezeu,

nu ştiu dacă ţi-am scris direct vreodată, eu, o filoloagă. O fac acum.  Tinerii mei minunaţi, chipul şi asemănarea Ta, Ţi-au scris aşa nişte scrisori extraordinare lunea trecută la L.A.V! încât trebuie să îţi mulţumesc pentru asta.

Fac şi o mărturisire: în timp ce Tudor o citea pe una din ele, eu a trebuit să îmi şterg pe furiş o lacrimă. M-ai văzut, nu? Sinceritatea din scrisorile lor a făcut şi sufletul meu să vibreze…

Doamne, ştii, tinerii din anul 2011 au foarte multă nevoie de Tine!

De fapt, ştii Tu prea bine lucrul ăsta, doar ai ajutat în mod direct şi imediat pe două dintre fete după ce le-am citit noi scrisorile: una era tristă că tatăl ei nu îşi găsea nicicum de lucru şi era în pragul disperării şi ieri ne-a spus fericită că problema asta s-a rezolvat, cealaltă avea o divergenţă cu mama ei referitoare la liceul la care vroia să meargă şi mama ei şi-a schimbat, “brusc”, opinia. Eşti cu adevărat mare, Doamne, şi faci minuni! Tu chiar erai acolo, cu noi, când citeam scrisorile, nu-i aşa?

Dacă toţi tinerii Ţi-ar scrie câte o scrisoare tu chiar le-ai rezolva problemele, aşa-i? Ajutorul tău se simte în mod palpabil şi rapid, ca un fel de pastilă efervescentă de dragoste.

O să îi îndemn pe toţi să Îţi scrie…ajută-mă să o fac în aşa fel încât să ajungă îndemnul şi la inima lor.

Cât despre mine…

Eu îţi mulţumesc pentru toate…pentru ziua de azi în care am întâlnit noi clase de oameni frumoşi, la noul liceu la care am început Campania de două zile…pentru profesorii lor extraordinari şi directorul lor care a ţinut să vină şi să îmi spună cât de mult doreşte să îi ajute pe copii…pentru profesorii de religie şi nu numai care s-au implicat şi se implică în această luptă…pentru mailurile pe care le primesc de la tineri…pentru strălucirile din ochii lor…pentru raza de speranţă pe care o întrezăresc unii…pentru felul în care eşti cu mine în fiecare clipă, acoperindu-mă cu grija şi dragostea Ta…pentru purtarea ta de grijă…

…şi mai ales…pentru Iertare…

Tu, Doamne, care eşti ştiutorul inimilor, Tu ştii şi inima mea…

 

cu dragoste,

anamaria

Share
Tuesday, April 5th, 2011 Articole No Comments


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!