Archive for May, 2011

Când este vârsta potrivită pentru …

“Ginecologul român  Petrache Vârtej asociază multe pericole unui debut precoce al vieţii sexuale:

“În general se consideră că viaţa sexuală poate începe în momentul când s-a produs maturizarea psiho-somatică a organismului.

Viaţa sexuală începută prea devreme poate produce perturbări în dezvoltarea morfo funcţională a organismului, prin stimularea precoce a secreţiei testiculare, ovariene şi, implicit, tiroidiene şi suprarenale. Se accelerează dezvoltarea carecterelor sexuale secundare, dezvoltarea somatică fiind diminuată, cu perturbări în special la nivelul cartilagiilor de creştere.

Se recomandă ca această activitate sexuală să înceapă numai în cazul unei depline maturizări, ceea ce corespunde la 21 – 25 de ani la băieţi şi 18 – 22 la fete. Problema are importanţă în special pentru tinerele fete, debutul precoce al vieţii sexuale fiind incriminat (fiind o cauză) în etiologia cancerului de col uterin.

În stadiul actual al cunoştinţelor noastre se consideră că procesul de cancerizare a colului uterin începe la o vârstă foarte tânără, imediat după pubertate, ca urmare a interacţiunii între un agent carcinogen, cel mai probabil viral (papilloma virus şi, mai puţin probabil, virusul herpetic genital uman tip II), introdus odată cu primele contacte sexuale în epiteliul cervical incomplet maturat, în orice caz, nepregătit filogenetic pentru o viaţă sexuală permanentă.

Actul sexual constituie, în literatura de specialitate un ” factor important în etiologia cancerului de col uterin, incriminându-se debutul precoce al vieţii sexuale, căsătoriile multiple, partenerii sexuali multipli, numărul avorturilor.

Dintre toţi aceşti factori, debutul precoce al vieţii sexuale (sub 20 de ani) este cel mai important, conferind un risc de îmbolnăvire de două ori mai mare, în raport cu femeile la care viaţa sexuală a debutat după 20 de ani. Acest lucru trebuie pus pe seama faptului că, în cazurile în care viaţa sexuală debutează sub vârsta de 20 de ani, epiteliul cervical este incomplet maturat şi nepregătit filogenetic pentru o viaţă sexuală permanentă.”

Petrache Vârtej – “Ginecologie” – Bucureşti, editura ALL, 2002

…..

O zice un specialist, fetele mele dragi, într-o carte de specialitate!

Nu televizorul, nu vreun film romanţios, nici măcar eu, ci un ginecolog care chiar ştie ce vorbeşte.

………

Să vă mai povestesc despre câte fete mi-au spus povestea începutului vieţii lor sexuale pe undeva pe la 13-14 ani? Sau vă puteţi înfiora şi singuri?

Share
Tuesday, May 31st, 2011 Articole 4 Comments

ECO – “Să poţi face ce te face fericit!”

Mai avem două săptămâni de şcoală şi bate demult deja vânt de vacanţă. Iar eu încă nu am scris mai nimic despre ECO, liceul cu care voi încheia, apoteotic – sper eu, anul şcolar.

Nu am scris pentru că lucrurile au fost într-o precipitare continuă. Multe clase, majoritatea cu peste 30 de elevi. Uneori am avut ore şi după masa. Şi mailuri. Mailuri…mailuri…

O fată din 11B a răspuns la modulul I la întrebarea “Ce înseamnă libertatea?” – “Să poţi face ce te face fericit!”

Nu ştiu cum s-a făcut azi că, la modulul V, mi-au venit toţi 11B-ul. Prezenţă de 100% + bonus, 2 elevi, o fată şi un băiat de la o altă clasă de a 11-a, de a trebuit, repede, să completez lista cu cărţi!

Remarcabil, dacă vă spun că, doar cu o oră înainte, o altă clasă de a 11-a a fost prezentă într-o minunată proporţie de juma’  de clasă…

“Să poţi face ce te face fericit…”

Am avut  o altă clasă tot de a 11-a ( e ceva cu ăştia de a 11-a) care nu au zic nimic de “bani”, la modulul I. Nici că i-ar face puternici, nici liberi, nici…nicicum…Lista lor de fericire suna aşa:

Iubire

Respect

Afecţiune

Realizări

Prieteni

Pace sufletească

Haideţi, spuneţi, nu sunt ei cei mai frumoşi oameni de pe lume?:)

Şi cu toate astea, câtă suferinţă în sufletele lor, câtă debusolare în vieţile lor…Câtă singurătate…

Mai nou, la modulul V, îi rog să ridice, la un moment dat, mâna sus pe cei singuri la părinţi. Apoi, pe cei ce au un singur frate sau o soră. La faza asta 90% din clasă e cu mâna pe sus. Unde vă sunt fraţii? Unde ne sunt surorile? – îi întreb. “Du-te şi întreabă-o pe mama!” …- mâinile cad în jos, ca retezate. Unde ne sunt fraţii?

Mai nou, pentru că sunt clase majoritar de fete, cu 4-5 băieţi printre ele, îi rog pe ei, la modulul IV, să scrie pe un bileţel ce îi atrage cel mai mult la o fată astfel încât să îşi dorească o relaţie cu ea şi apoi ce le displace cel mai tare la o fată.

Iată câteva răspunsuri:

Îmi place la o fată: – sinceritatea

– inteligenţa

– calmul

– o gândire normală

– caracter plăcut

– să ofere respect

– să fie prietenoasă

– să fie fidelă

– să am ce vorbi cu ea

– umorul

– o minte deschisă

– modestia

– feminitatea

O grămadă de băieţi mi s-au plâns de lipsa de feminitate a fetelor.

Aţi văzut scris undeva mai sus, dragele mele, că le-ar trebui nuştiuce cupă la sutien sau nuştiuce fel de fund? Nu. Pe ei altceva îi interesează la voi. Voi ce le oferiţi?

Apoi, le displace :

-să fumeze

– să bea alcool

– să i se pară fetei că nu e destul de frumoasă

– să fie infidelă

– să îşi dorească să fie centrul atenţiei

– limbajul vulgar

– indecenţa

– minciuna

– lipsa de modestie

– orgoliul

– lipsa de respect

Voi ce le oferiţi acestor băieţi, fetelor?

Cică nu sunt băieţi faini pe lume! Nu ştiţi voi să vă uitaţi la ei aşa cum trebuie, nu le oferiţi voi ceea ce trebuie şi atunci, asta e, coboară omul ştacheta, ce să facă.

Fetele mele dragi, oferiţi respect, cereţi respect şi o să primiţi respect! Aveţi de la cine!

Să poţi face ce te face fericit…

La o clasă de a 10-a, un băiat tare vorbăreţ iniţial, care tăcea extrem de atent de pe la modulul III, un tip  foarte inteligent, vesel şi cald, atunci când le spuneam eu că marea provocare pentru băieţii de azi este să fie bărbaţii unei singure femei zice, gânditor:

“Mie îmi plac provocările…”

Nu sunt băieţi care să merite dragostea voastră, fetelor? Ia mai uitaţi-vă în jur!

Să poţi face ce te face fericit…

Azi am stat până la ora 16:00 în şcoală de vorbă cu câteva fete. 3 fete, mai exact. Fiecare, tare departe de fericire…Dar în căutarea ei.

Fericire este să ai sinceritate faţă de tine.

Fericire este să poţi admite că ai greşit.

Fericire este să poţi plânge.

Fericire este să îţi asumi, cu curaj, o cale. Singura Cale. Calea Adevărului!

……………………………….

p.s.

M-am şi “îndrăgostit” la liceul ăsta. De un băiat. (normal). Unul foarte, foarte trist. Foarte, foarte cool. Unul care mi-a dat – metaforic vorbind- o mare palmă la modulul III când mi-am permis să îl judec în sinea mea. Am întrebat ce ar face dacă prietena lui i-ar spune că e însărcinată. Toţi colegii lui au zis, într-un glas “avort”. El, cu cearcănele de la beţia decuseară, cu cămaşa descheiată super cool pe piept zice: “Ce să fac? Îmi asum responsabilitatea.” La orice mă aşteptam altceva. Apoi, la modulul IV când am amintit ceva de Dumnezeu, a tot bolborosit pe acolo şi şi-a tot dat ochii peste cap. Cu toate astea, la V a venit şi a stat atent la mine şi sper, SPER ŞI CRED că din toată revolta lui, din toată supărarea lui, Dumnezeu o să îl aducă la Bucuria aia pe care o caută el acum prin cluburile cu muzică electronică.

 

 

 

Share
Wednesday, May 25th, 2011 Articole 7 Comments

Teza …L.A.V!

Drăguţilor,

 

dacă tot sunteţi voi cu căpşoarele alea super draguţe ale voastre încinse de febra tezelor şi  testelor, eu zic să nu ne răcorim, încă 🙂

Să rămânem aşa, înfierbântaţi şi luni 🙂

Să dăm o teză. Ce ziceţi?

🙂

Uau!!! 😀

Parcă şi văd entuziasmul din ochii voştri când citiţi acum, aceste rânduri şi, mai ales, tremurul degetelor voastre care aleargă către telefon să îmi trimiteţi sms că nu puteţi veni 🙂

Da, dar nu o să fie orice fel de teză….

O să fie o teză mai intereantă, o teză de L.A.V! Mai pe româneşte, o teză de iubit 😉

Sper că nu v-am speriat pe toţi, mai ales pe acele fete minunate de la ECO cu care am vorbit săptămâna asta şi pe care le aşteptăm cu tot dragul 🙂

Vă pregătesc un fel de teză, un fel de surpriză, ca de obicei.

Curaj!

Ştiu că o să luaţi toţi 10! Şi asta chiar fără să copiaţi.

Share
Friday, May 20th, 2011 Articole No Comments

Concert pentru copiii din Valea Plopului

PRAGU’ DE SUS va invita la un concert caritabil in LIFE PUB Timisoara, miercuri, 25 mai, de la orele 20:30.

Spectacol în cadrul
campaniei umanitare
“De la suflet la zâmbet”
destinată strângerii
de fonduri pentru copiii
orfani de la Valea Plopului.

Toţi participanţii la acest concert sunt rugaţi să doneze o sumă de bani într-o urnă special amenajată la intrarea în sală.

Campania umanitară “De la suflet la zâmbet” organizată de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Orthograffiti are ca scop strângerea de fonduri, scutece, hăinuţe, produse de igienă şi curăţenie, jucării pentru copiii abandonaţi de la Valea Plopului, judeţul Prahova. Acolo, sunt îngrjiţi 350 de copii zi de zi, cu nevoi, griji, probleme…

http://www.youtube.com/watch?v=nD0MS29Bk74&feature=related


Share
Thursday, May 19th, 2011 Articole No Comments

L.A.V! – 16 mai 2011 – FILM

În speranţa că aţi mai scăpat de teze, teste şi sinteze, că aerul de vacanţă care bate atât de prematur prin şcolile arădene chiar începe să aibă motivaţie, că mai sunteţi întregi la cap după atâtea pagini tocite/copiate, luni ne vom vedea la o vizionare de film.

La cererea insistentă (!!!) a unora, se pare că Tudor este în căutare disperată de o comedie.

O comedie bună e taaaaaare greu de găsit. Eu ştiu asta cel mai bine pentru că, deşi mă pretind a fi o persoană cu un dezvoltat şi rafinat simţ al umorului, totuşi râd rar la comedii. Sau, poate, chiar de aceea? Poate:)

Sper ca sus numitul Tudor să izbutească performanţa de a găsi o comedie care să nu aibă un subiect scabros, care să nu implice scene penibile şi care să nu plictisească. Asta, de preferinţă, fără să implice căţei adorabili, copilaşi nevinovaţi sau desene animate.

Sper să se poată.

Vă aştept!

Share
Friday, May 13th, 2011 Articole 2 Comments

Una dintre minciuni: în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea

“Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra este aceea ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea”

“Apropo de casnicie, sa retineti ca una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra este aceea ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea. Ni se inoculeaza aceasta minciuna, prin literatura, presa, filme, inca de cand suntem copii. Ni se spune ca nu putem fi fericiti decat daca ne gasim jumatatea. Este o minciuna care dateaza cam din perioada romanticilor, cand omul s-a indepartat de Dumnezeu si cauta sa puna pe piedestalul pe care statuse Dumnezeu un alt om, persoana iubita.

– De ce spuneti ca e o minciuna?

– Pentru ca fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumatate de chip.

Nu relatia mea cu alt om ma implineste, ci relatia cu Dumnezeu.

Daca stau mereu in legatura cu Dumnezeu prin rugaciune, simt adevarul celor spuse de Mantuitorul: “Imparatia Cerurilor este inlauntrul vostru”. Simt pace, bucurie, mangaiere, echilibru. Abia atunci relatia mea cu alti oameni poate deveni relaxata, neposesiva, iar gelozia, controlul, invidia si toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.

Doi oameni care traiesc in Dumnezeu nu pot avea decat o relatie foarte buna. Altminteri, eu n-am fericirea si o astept de la celalalt si el o asteapta de la mine. De aici vin atatea dezamagiri, nefericiri si drame. Omul crede ca si-a ales partenerul gresit si de asta nu e fericit. Isi cauta alt partener si, dupa un timp, simte acelasi gol si aceeasi neimplinire.

Dar problema nu este acel partener, ci raportarea gresita la viata, ca tu crezi ca exista o jumatate cu care poti sa formezi un intreg.

Noi, de fapt, ne avem radacinile in Dumnezeu, nu in alt om, iar seva, puterea noastra de viata vine de la Dumnezeu si nu de la om. E clar atunci ca implinirea nu poate sa fie decat in El.

Nu de la alt om trebuie sa astept fericirea, ci de la Dumnezeu. Daca am acea implinire profunda in Dumnezeu, pot sa am si implinirea familiala, sociala…

Si mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimba numai daca vrea. Multi sunt nefericiti pentru ca incearca sa-si schimbe “jumatatea”.

Femeile, de exemplu, stiu ca barbatii cu care se casatoresc au anumite defecte, vicii, neimpliniri. Dar se insotesc cu ei, sperand sa-i schimbe.

Cand iubesti pe cineva, nu te cazni sa-l schimbi, caci nu vei putea. Roaga-te pentru el, da-i un sfat, o carte, si mai departe ramane lupta lui cu el insusi. Eu pot sa-ti pun in farfurie, dar nu pot sa mananc in locul tau, iti arat drumul, dar nu pot sa merg in locul tau.  Tu insuti trebuie sa pui samanta in pamant, sa o ingrijesti, sa fii gradinarul propriei tale vieti.

Problema nu e sa-i schimbi pe altii, ci sa te schimbi pe tine. Odata ce vom face asta mai multi, se schimbă si lumea din jurul nostru.”

– preluat din www. formula-as.ro – articolul “Trei-episcopi-si-un-facator-de-minuni!” – interviu dat de preotul Dan Popovici

Share
Tuesday, May 3rd, 2011 Articole 2 Comments

L.A.V! – luni 2 mai 2011

Hristos a Înviat!

Dragii şi minunaţii mei,

luni, fie că plouă, fie că nu, ne vom aduna în faţa statuii din piaţa Avram Iancu, cu sau fără umbrele şi, după ora 18:00, vom porni într-o plimbare către un loc plin de dulceaţă:) La propriu:) Nu de dulceaţă în borcan va fi vorba, ci de dulceaţă în blaturi, creme şi arome;)

Vom ieşi, aşadar, la o prăjiturică/îngheţată/suc, sau şi/şi, de la caz la caz, în funcţie de foamea fiecăruia.

Ne vom împărtăşi amintirile (deja?!) şi bucuria de la Paşte.

Va fi un L.A.V! (şi) mai puţin protocolar, fără o altă intenţie decât aceea de a ne bucura unii de alţii.

Vă aşteptăm cu drag la statuie.

Nu întârziaţi, vă rog frumos, mai ales dacă plouă, s-ar putea să nu ne mai găsiţi pe acolo. Dacă vremea va fi mai blândă s-ar putea să o luăm prin parc la o plimbare pe care eu de tare multă vreme o visez:)

 

Share
Sunday, May 1st, 2011 Articole 1 Comment


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!