Archive for June, 2012

Salvăm Roşia Montană oare?

Adevărul despre Roşia Montană

Share
Friday, June 22nd, 2012 Articole No Comments

Tabăra L.A.V! 2012 – ROŞIA NOUĂ EDIŢIA II

Tabăra L.A.V! – ROŞIA NOUĂ EDIŢIA II –  16 iulie – 29 iulie 2012

 

Dragii mei şi scumpele mele!

Anul acesta ne vom reântâlni în tabăra de vară L.A.V! la cea de a doua ediţie de la cunoscuta şi draga noastră locaţie – Roşia Nouă.

 

Pentru cei ce nu au fost anul trecut cu noi în tabără şi nu ştiu despre ce e vorba:

  1. Tabăra L.A.V! este o tabără de MUNCĂ.(să nu avem ulterior discuţii de genul “eu nu am ştiut” 🙂 …)

Contraargument:

„Uhhhh, naşpa! „muncă” – păi cine are chef să muncească într-o tabără de vară??? Da’ ce, suntem fraieri??? Vara stăm cu burta în sus la soare, frecăm menta, facem diverse alte chestii sub numele generic de „distracţie”, în general ne preocupăm să pierdem timpul sau, în cel mai bun caz să învăţăm diverse chestii inutile, orice, dar nu muncă!!!” – vor zice, poate, unii dintre voi.

Argument:

–         Un tânăr (indiferent că are 13 sau 43 de ani (:D…) are, în primul rând nevoie să se simtă util. Util celorlalţi în primul rând. Sentimentul de inutilitate pe care îl aveţi mulţi dintre voi în vacanţe, evident cei dintre voi care sunt sinceri cu ei înşişi, restul…se complac ascunzându-se după deget, lasă urme adânci în suflet.

–         Munca, surprinzător, aduce bucurie. O bucurie reală, netrecătoare. A învăţa să munceşti, însă…unde se mai învaţă asta? La şcoală sigur nu. Acasă? Din păcate vă spun eu sigur că nu. Şi atunci de unde să vedem bucurie la tinerii din jur?

–         Aşadar vom învăţa să muncim, să ne bucurăm că muncim, să aducem bucuria asta şi celorlaţi, ajutându-i.

2. Tabăra L.A.V! este o tabără creştin ortodoxă cu un program de rugăciune zilnică, de apropiere continuă de Dumnezeu, de participare la slujba Vecerniei – sâmbăta şi a Sfintei Liturghii – duminica. Dacă nu ai fost educat să te rogi înainte şi după masă, dacă nu ştii ce sunt rugăciunile de dimineaţă sau de seară – nici o problemă. Rugăciunea, la rândul ei, se învaţă, se educă şi, mai ales, este bucuria sufletului, ceea ce, din nou, o face să devină, repede, surprinzător de dulce şi de familiară.

3. Tabăra L.A.V! este o tabără a distracţiei. Există o distracţie frumoasă, caldă, există şi o variantă de a-ţi trăi tinereţea frumos. Veţi fi surprinşi că se poate trăi şi fără înjurături, fără supărări (prea mari), fără urât. Surprinşi?:) Mai bine spus încântaţi!

4. Tabăra L.A.V! este un loc al normalului, acest firesc şi normal pe cale de dispariţie al firii noastre. Vom constata împreună câţi dintre voi mai ştiu ce este acela „normal” 😀 Noţiuni ca devalorizata „muncă”, enervanta „cuminţenie” sau „ascultare”, pierdutul „dialog”, perimata „rugăciune” – toate astea vom încerca să le trăim pe piele proprie. Iar dacă pielea asta se va întâmpla să fie şi arsă de soare, cu atât mai bine:)

 

Acum, date concrete:

Plecarea: luni dimineaţa în 16 iulie la orele 7:00 din gara Arad până la halta Petriş.

Cost bilet de tren: aprox. 10 lei. Dacă s-a modificat, cumva tariful – vă voi anunţa într-o postare viitoare.

Din haltă ne ia cu microbuzul domnul Daniel. Costul acestui transport îl comunic cât de curând.

Preţ tabără: 350 de lei – cazare+masa.

Întoarcerea – duminică – 29 iulie după masa.

 

Program tabără:

Muncă, muncă şi iar muncă!!! Hihihi, glumesc, evident:)

În prima seară, la primul foc de tabără, după ce am instalat tot ce era de instalat, vom forma echipe de câte 2 şi vom trage la sorţi ziua în care respectivii vor fi Casnicii Zilei. În ziua cu pricina ei vor fi responsabili de prepararea mâncării pentru ceilalţi – ocazie cu care vor putea să îşi evidenţieze deosebitele calităţi de bucătari sau, măcar, să înveţe cum se curăţă zarzavatul 🙂

Ca program zilnic de principiu, trezirea va fi urmată de înviorare, rugăciunile de dimineaţă şi apoi diversele munci la sătenii din Roşia Nouă care ne aşteaptă pentru o infuzie de energie, veselie şi entuziasm! La prânz reântregim familia în jurul mesei.

Ziua se încheie cu rugăciunile de seară şi delicioasa cină preparată de mânuţe harnice urmată, evident, de focul de tabără şi diverse jocuri. (Inventez eu ceva ;)…)

Locuri fete: în Casa Fetelor – 9

–         în corturi – nelimitat (cort propriu)

băieţi:– în Podul Băieţilor – 10

– în corturi – nelimitat (cort propriu)

Recunosc, intenţionez să păstrez un număr relativ egal al fetelor şi băieţilor pentru echilibru.

Recunosc, mai apoi, că nu aş vrea să fim mai mult de 10 – 15 fete şi 10 -15 băieţi.

Aşa că încrieţi-vă, rogu-vă cât de curând ca să ştiu componenţa şi dimensiunea grupului.

Banii mi-i daţi mie personal, cu minim 1 săptămână înainte de plecare ca să pot pleca eu liniştită cu ei la mare! Ups! Mi-a scăpat! Glumesc, desigur 😀 (sau, poate, subconştientul meu a dat pe dinafară? hmmm nu ştiu)

🙂

Ce aş vrea şi vă rog să luaţi cu voi în tabără:

– simţul umorului

– simţul măsurii

– bunăvoinţa

– răbdarea

– încrederea

– Dragostea. Da! DRAGOSTEA!

– eventual un costum popular, cine are sau, măcar, o ie. Cine nu are – nici un bai.

– neapărat bocanci sau ceva încălţări cu talpă groasă

– mult entuziasm

– voioşie

– şi ceva hărnicie

Ce să NU luaţi:

– fiţe

– fitze

– mofturi

– talente

– tupeu

– obrăznicie

– răutate. NU! FĂRĂ RĂUTATE!

– lene

– telefonul mobil (oricum nu e semnal aşa că relax :D)

– laptopul

– pachetul de ţigări

– înjurăturile

– bani (culmea!)

Cam asta ar fi.

Aştept feed back, înscrieri şi revederi emoţionante. Anne vă salută pe toţi şi deja ne aşteaptă:)

Nelămuriri şi discuţii – pe mail sau la telefon, sau poate chiar faţă în faţă dacă avem noroc să ne întâlnim.

Mi-e dor de voi toţi!

 

 

 

 

 

 

Share
Wednesday, June 20th, 2012 Articole 2 Comments

L.A.V! – “Răzvrătiţii”

FESTIVALUL MEDIEVAL
“RĂZVRĂTIŢII”
EDIŢIA I – Curtici, 15-16 IUNIE 2012
ORELE 16 PÂNĂ-N ZORI
LOCATIA: PARCUL DIN FATA CASEI DE cultura Curtici
INTRAREA LIBERA!

De ce un festival medieval la Curtici?

Aceasta intrebare mi-a fost adresata atunci cand am pregatit un proiect cultural cu care am participat – si am castigat – la sesiunea din acest an a licitatiilor pentru Proiecte Culturale organizat de CJA si CCJA.
Cu siguranta ca traditiile romanesti atat de frumoase si iubite isi au originea in medieval, cu multe veacuri in urma.
muzica traditionala romaneasca se aseamana extrem de mult cu muzica medievala care nu este altceva decat muzica satelor de odinioara. Se canta cu orice prilej: la nasterea copiilor, la nunta, la inmormantare, inainte si dupa batalii, etc.

Casa de cultura din Curtici, de care ma ocup de cativa ani este gata sa primeasca invitati de renume: Formatia Lupus Dacus, cea mai buna formatie de acest gen din Romania si Ordinul Cavalerilor Lup, cel mai bine organizat si cel mai spectaculos ordin cavaleresc din tara noastra.

Formatia Lupus Dacus (din Arad) ne va incanta urechile cu muzica lor, care este o osmoza intre muzica medievala, muzica romaneasca veche, muzica balcanica, muzica celtica sau gotica. Ne va incanta si vazul, pentru ca folosesc instrumente foarte interesante (cimpoaie, tulnic, schalmeiuri, blockflote, flaut din lemn, percutii,etc) autentic medievale, comandate la mesteri de renume din Germania. Costumtiile celor sapte membri ai formatiei Lupus Dacus – muzicieni profesionisti – sunt si ele medievale, confectionate din piele, blana si in.

Ordinul Cavalerilor Lup din Targu Mures, este de departe cel mai bine organizat si spectaculos ordin cavaleresc din tara noastra. Cavalerii Lup sunt in marea lor majoritate actori la Teatrul din Targu Mures, atent instruiti de regizorul si actorul Liviu Pancu, directorul general al Festivalului “Sighisoara Medievala”.

Cavalerii Lup ne vor oferi momente spectaculoase, incendiare si la propriu dar si la figurat: arderi de vrajitoare pe rug, dueluri, parade, dansuri specifice, etc. Avem ocazia sa vedem cum aratau satele medievale din urma cu mai bine de 1000 de ani pentru ca vom reconstitui in parcul din fata Casei de cultura un astfel de sat medieval.

Andrei Mot

Am preluat anunţul de pe site-ul primăriei Curtici, dar invitaţia pentru L.A.V! vine direct de la Andrei Moţ, directorul Casei de Cultură, un om extraordinar, care se va bucura dacă vom fi şi noi acolo.
Aşadar, vineri la ora 15:30 – întâlnire L.A.V! în faţa gării din Arad. Trenul pleacă în jurul orei 16:00.
De întors ne întoarcem cu trenul de 21:00 şi ceva.
Vă aştept cu drag!
Chiar nu ne-am mai întâlnit demult, ar cam fi cazul! 🙂
Share
Monday, June 11th, 2012 Articole No Comments


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!