Archive for April, 2013

Ţiganizarea României – partea a II-a

Din postarea anterioară tare aş vrea să nu mă înţeleagă (prea) mulţi greşit. Nu am nimic cu gaborul cu bor mare şi ţiganca lui cu fuste colorate. Nu am nimic, atâta vreme cât nu calc în scuipatul lor şi aici nu mă refer strict fizic, ci, mai degrabă cultural.

Există un înţeles mai adânc al “scuipatului ţigănesc” în care mă văd, mai nou, obligată să calc.

Doar două secvenţe să vă povestesc, petrecute în aceeaşi zi. Recunosc, mai apoi am încercat să nu mai fiu atât de atentă la detaliile din jurul meu. Avea vreun rost?

Când plâng ţiganizarea României mă doare mai mult când văd ieşind dintr-un magazin de lux cu bijuterii scumpe un bărbat super bine îmbrăcat, patronul, care, de pe scări, aruncă pe trotuar un scuipat imens. L-am evitat în ultima milisecundă, altfel îl încasam direct pe fustă. Şi nu, individul nu era deloc ţigan. În schimb suferă un profund proces de ţiganizare.

Câţiva metri mai încolo, maşina poliţiei blochează o bandă întreagă la un semafor care avea culoarea verde pentru că poliţistul, un tip rotofei, descheiat la cămaşa uniformei fugise să îşi cumpere de la tonetă o îngheţată roz. Prestanţă? Respect? Seriozitate? Aiureli. Ţiganizarea poliţiei e în plină desfăşurare.

Ca fiică de poliţist care avea un respect deosebit pentru uniformă şi statutul special pe care aceasta îl aduce, sufăr.

Ţiganizarea României e un proces prea dureros pentru mine, trebuie să o recunosc.

Adevărat, însă, că dacă rugăciunea mea pentru toţi aceşti oameni ar fi de FOC…

Share
Saturday, April 20th, 2013 Articole No Comments

Despre …ţiganizarea României

Ieri mi se plimba printre gânduri un articol pe care vroiam să îl postez despre ţiganizarea României, un articol furios şi trist, neputincios şi inutil, despre cum majoritarii recent renovatei pe bani mulţi străzi pietonale Meţianu din Arad sunt ţiganii cu pălărie neagră cu bor imens, ţigănci gălăgioase cu fuste colorate şi ‘şpe puradei împrejur, cum magazinele recent renovatei străzi s-au ţiganizat-aferent cumpărătorilor lor şi au doar marfă pe gustul acestora, cum calci cu pantoful de primăvară întâi pe scuipatul gaborului şi abia apoi mai atingi dalele de marmură ale frumoasei străzi amintite mai sus, cum “pavajul” pieţei Avram Iancu este format din coji de seminţe de floarea-soarelui scuipate de şleahta de ţigani care populează centrul oraşului, etc., etc., etc., tristeţea de a-mi vedea neamul dispărând…şi înlocuit de un alt neam, străin nouă, cu alt set de valori, alte credinţe şi alt comportament.

Apoi am citit acest articol:

Cine a ucis-o pe Grancsa Szomna?

Apoi mi-am adus aminte de “contribuţia” mea, a colegilor mei de clasă, de generaţie – (ca să lărgesc cercul vinovaţilor şi să mă simt eu mai bine) – nu, mai bine să rămân doar la contribuţia mea: cum am participat eu activ, până la 40 de ani, la distrugerea pe care acum o văd. Unde sunt copiii mei? Unde este jertfa mea? Unde este munca mea?

Nicăieri…

Câţi oameni care au acum 40 de ani cunoaşteţi voi care să îşi fi născut toti copiii?

Ei, acum trăim în lumea pe care noi am creat-o, căpătăm “rezultatul” muncii noastre de o viaţă.

Nu mă pot plânge.

O plâng doar pe fătuca aia amărâtă care nu a mai văzut capătul nefericirii ei şi a ales întunericul veşnic, fără să îşi dea seama că, dacă mai avea un pic de răbdare, vreo 10-15 ani, ar fi trăit într-o Rromânie în care ar fi avut absolut toate drepturile să fie majoritară, cu beneficiile aferente.

 

Share
Wednesday, April 17th, 2013 Articole No Comments

Mulţumiri

Au sosit berzele. A sosit şi vremea mulţumirilor:

mulţumesc celor ce au pus gând şi cuvânt de rugăciune către Dumnezeu pentru reuşita celor 3 zile de manifestări pentru Viaţă din Arad. Dumnezeu a răspuns.

mulţumesc celor ce au contribuit cu bani, fie că au dat 1 leu sau 100 de dolari, 100 de lei sau 10, le mulţumesc tuturor. Banii voştri au făcut ca rugăciunile şi dorinţele să capete formă concretă: fluturaşi, pancarde, afişe.

mulţumesc echipei de voluntari care au lipit afişele de promovare a Zilei de Doliu Naţional pentru Pruncul Nenăscut şi a Marşului pentru Viaţă, indiferent că au lipit unde trebuia sau unde nu trebuia, indiferent că au provocat supărări şi discuţii, le mulţumesc pentru efortul cu bună credinţă depus. Şi, mai apoi, pentru că le-au şi dezlipit 🙂

mulţumesc echipei de femei care au tăiat sute de metri de panglică neagră pe care apoi au avut răbdarea să o prindă în colţul fluturaşilor de doliu care s-au oferit în biserici

mulţumesc echipei de voluntari care au distribuit în duminica 17 martie fluturaşi la bisericile din Arad. Nici nu vă puteţi imagina ce important a fost efortul vostru! Foarte mulţi oameni, fie că au venit efectiv la Marş din alte părţi, sau, din varii pricini, nu au venit, mi-au spus că au aflat de eveniment din fluturaşul dat de voi.

mulţumesc celor ce au purtat în piept sau pe braţ panglica de doliu, vineri, 22 martie 2013, pentru cei ce nu au apucat să se nască…

mulţumesc celor aproape 400 de arădeni ce au participat în însorita zi de sâmbătă, 23 martie 2013, la Marşul pentru Viaţă!

mulţumesc curajoşilor preoţi care au fost cu noi

mulţumesc celor 50 de pichetatori care, în ziua Buneivestiri, după participarea la Sfânta Liturghie, împărtăşindu-se, au primit putere şi curaj să meargă şi să stea 2 ore în faţa celor 13 cabinete ginecologice sau clinici din Arad unde se fac avorturi purtând pancarde cu mesaje anti avort sau icoane. Nu s-au speriat de legitimarea făcută de echipajul de poliţie chemat de domnul doctor, nu s-au speriat de mătura cu care a ieşit să-i alunge doamna asistentă medicală, nu s-au intimidat de înjurături şi de limbajul suburban, de îmbrânceli şi insulte. 2 ore de pichetare a 13 cabinete ginecologice, 50 de creştini curajoşi. Le mulţumesc.

De asemenea, mulţumesc celor ce susţin Campania Alege Viaţa, care merge înainte datorită lor.

Ştiu că nici un efort nu e inutil.

Ce dovadă mai mare vrem decât dragostea lui Dumnezeu, dulceaţa aceasta pe care o simţim adânc în inimile noastre, noi, toţi cei ce suntem împreună în Duh şi în Adevăr?

Share
Wednesday, April 3rd, 2013 Articole 1 Comment


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!