Archive for November, 2014

Colocviu pastoral pentru tineret – mănăstirea Durău

Durau

În perioada 24-26 noiembrie 2014 am avut fericitul prilej de a fi invitată de către protos. Nicodim Petre de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – departamentul de Tineret şi Misiune în universităţi – la Colocviul pastoral pentru Tineret care s-a desfăşurat la mănăstirea Durău.

Despre această mănăstire puteţi afla mai multe din linkul de mai jos:

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-durau-67907.html

Cele 3 zile petrecute la Durău au fost pentru mine pline de învăţături de tot felul. Am întâlnit oameni excepţionali pe care îi cunoscusem tangenţial iar acum am avut prilejul să îi văd la lucru şi să aprofundăm relaţia, am cunoscut preoţi tineri care reuşesc în parohii cu 60 de familii să facă lucruri incredibile, am văzut (încă odată) cât de mult poate să facă un ierarh luminat care îşi alege colaboratori pe măsură. “După roadele lor îi veţi cunoaşte.” – Evanghelia după Matei, cap. 7, versetul 16 – este valabil la toate nivelele.

La întâlnirea de la mănăstirea Durău am fost doar o mână de ardeleni: stareţul mănăstirii Oaşa din arhiepiscopia Alba Iulia, arhimandrit Iustin Miron însoţit de părintele Moise Iorgovan de la aceeaşi mănăstire devenită cunoscută prin celebrele sale tabere adresate tinerilor, ( un mic exemplu – https://www.youtube.com/watch?v=w80AXFmQy20), tânărul student de la facultatea de teologie din Arad – Bogdan Ioja, animat de cele mai bune intenţii şi de cel mai mare entuziasm cu putinţă şi subsemnata, care vin cu experienţa de 5 ani în lucrul cu tinerii atât în şcoală cât şi extracurricular, o experienţă care se dovedeşte a fi foarte valoroasă tocmai prin non formalismul ei.

Ca să vă faceţi o idee în legătură cu oamenii convocaţi la întâlnirea de la mănăstirea Durău de către protos. Nicodim Petre, în afara celor menţionaţi mai sus, am să îi enumăr aici pe toţi, cred că poate fi relevant pentru cei care doresc să aibă contact cu preoţii cărora chiar le pasă de problemele tinerilor:

Protos. Siluan Şandor – episcopia Spaniei şi Portugaliei, pr. Sergiu Aga – Mitropolia Basarabiei, pr. Dragoş Buta – Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Daniel Marari – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, pr. Andrei Silviu Grigore – protoieria Darabani, pr. Marius Ştefan – protoieria Paşcani, pr. Marian Macuc – protoieria Botoşani, pr. Vladislav Nedelcu – Arhiepiscopia Iaşilor, pr. Ioan Puiu – protoieria Iaşi 3, pr. Constantin Prodan – protoieria Iaşi 1, pr. Dumitru Rusu – protoieria Paşcani, pr. Ciprian Strâmbu – protoieria Săveni, pr. Ioan Cojocariu – protoieria Dorohoi, pr. Andrei Florariu – protoieria Hârlău, pr. Petru Fercal – protoieria Botoşani, pr. Marian Filip – protoieria Târgu Neamţ, pr. Cosmin Gubernat – Episcopia Huşilor, ierod. Serafim Pantea – Mănăstirea Golia, precum şi câţiva laici: Mihail Siminciuc – vicepreşedinte ATOR Iaşi, Claudiu Bălan de la “Ortodoxia tinerilor”, Bogdan Ivan – Arhiepiscopia Tomisului, Diana Elena Prisecaru – ATOR Iaşi şi, deloc în ultimul rând, Gabriela Alexandru – Fundaţia “Arsenie Boca” Bucureşti.

Ce vreau să remarc în primul rând a fost sinceritatea demersului. Părintele Nicodim, în primul rând, a dorit şi a impulsionat un demers al sincerităţii în discuţii şi în abordarea problemelor legate de tineret.

S-a vorbit despre forţa laicatului şi despre faptul că în momentul în care biserica va înţelege acest lucru la nivelul ierarhilor, vom avea, cu toţii, enorm de mult de câştigat.

S-a accentuat faptul că tinerii nu sunt “biserica viitorului” ci a prezentului şi s-a vorbit, de asemenea, despre forţa care musteşte în ei, o forţă care, canalizată spre Hristos, ne-ar ridica pe toţi în Împărăţie.

Cred că a mai fost important ceva: faptul că am venit din zone ale ţării diferite, am împărtăşit din experienţa noastră, ne-am spus şi păsurile (extrem de asemănătoare, semn că suntem în acelaşi duh :)..) şi am pus la cale activităţi comune. E important să ne cunoaştem, să nu ne credem singuri în demersul nostru, să ştim că avem sprijin chiar şi la nivel ierarhic superior, să ştim că mai sunt oameni…cărora le pasă. Poate că asemenea întâlniri transregionale mai dese ar avea rolul de a-i dezmorţi şi pe alţii, de a-i pune pe treabă, de a găsi resurse umane şi materiale chiar  şi acolo unde, uneori, pare că e totul uscat şi deşert.

M-am bucurat de această întîlnire, aştept cu nerăbdare să trecem la activităţile comune pe care le-am prefigurat, spre bucuria tinerilor noştri dragi moldoveni, ardeleni sau dobrogeni spre slava lui Dumnezeu!

Share
Thursday, November 27th, 2014 Articole No Comments

11 – Narcisa Corina

În urmă cu 2 zile am primit o veste frumoasă: ni s-a născut al 11-lea bebeluş din activitatea de consiliere de la spitalul Matern Arad. 🙂

De fapt, e o bebeluşă oacheşă, care a primit numele de Narcisa Corina. O femeie simplă, o ţigancă oarecare cu sufletul suficient de deschis a primit  sfaturile doamnei doctor Corina şi s-a răzgândit cu privire la avort, deşi mai are câţiva copilaşi acasă. Acum bebeluşa ei este bine, sănătoasă şi are nevoie de pampersuri şi diverse altele, dar iată că Dumnezeu are grijă de ea şi reuşim să avem bani pentru toate.

Bucuraţi-vă!

Share
Wednesday, November 19th, 2014 Articole No Comments

Misiunea bisericii

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/17/pentru-o-noua-strategie-misionara-a-bisericii/

Vă recomand articolul de mai sus pentru că are tonul acela echilibrat pe care îl căutam şi pentru că semnalează unele aspecte relevante în legătură cu schimbările din societate la care suntem martori.

Ar fi nemaipomenit să se găsească şi oameni care să aibă urechi de auzit.

Share
Tuesday, November 18th, 2014 Articole No Comments

SCRISOARE DESCHISĂ privind „educația sexuală” în școala românească

În atenţia:

domnului Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale

şi a domnului Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii

 

SCRISOARE DESCHISĂ

privind „educația sexuală” în școala românească

 

Domnilor miniștri,

De mai bine de 10 ani, un grup de organizații civice și persoane publice exercită periodic presiuni asupra instituţiilor statului pentru a introduce în programa școlară obligatorie, fără consultări și indiferent de voinţa majorităţii, o materie numită „educaţie sexuală”.

Acest grup se folosește de orice ocazie pentru a-și relua presiunile, așa cum a făcut-o și zilele trecute[1], motivând prin cazul într-adevăr foarte grav de la Segarcea, unde un tânăr a infectat intenționat cu HIV numeroase femei.

După cum am precizat în memoriile și scrisorile pe care la rândul nostru vi le-am trimis în ultimii ani pe acest subiect[2], ca organizații non-guvernamentale care reprezintă interesele părinților și copiilor din România, considerăm că numai o educație morală serioasă, conformă principiilor creștine, este calea și către adevărata sănătate trupească a copilului și adolescentului. Dar această educație trebuie să rămână în primul rând în sfera şi de competenţa familiei. Dacă ea se va face totuși în școli, materia trebuie construită pe premisele oferite de valorile și criteriile morale în abordarea sexualității și în nici un caz nu trebuie să constea în predarea mecanicii actului sexual și a unei iluzorii „protecții” față de sarcină și de bolile cu transmitere sexuală. În orice caz, în virtutea dreptului constituțional[3] conferit părinților de a asigura „potrivit propriilor convingeri” educaţia copiilor lor, trebuie prevăzută posibilitatea părinților de a decide dacă minorii aflați în grija lor urmează aceste cursuri sau nu.

Vă rugăm să observați că semnatarii scrisorii deschise pro-„educație sexuală” datată 6 noiembrie 2014 sunt, cu excepțiile de rigoare, organizații cu o componentă ideologică pronunțată, care promovează o viziune ce favorizează promiscuitatea, sub aparența așa-numitelor „drepturi sexuale”. În urmă cu un an, asociaţia „Accept”, una dintre semnatarele scrisorii deschise, l-a invitat în România pe profesorul olandez Gert Hekma[4], care susţine că relaţiile sexuale adulți-copii sunt normale. Credem că aceasta spune totul despre ce fel de „educaţie sexuală” se vrea a fi aplicată asupra copiilor noştri!

În acest moment, la nivel mondial, nu există niciun indicator care să garanteze eficienţa unui program de educaţie sexuală în școli, ci mai degrabă dimpotrivă. În Marea Britanie, ţară cu experienţă de 30 de ani în domeniu, situaţia s-a înrăutăţit în urma introducerii acestei materii. Conform datelor UNICEF şi ONU, în Polonia, o ţară apropiată României, unde educaţia sexuală este absentă din şcoli, rata natalităţii la adolescentele între 15-19 ani este mult mai mică decât în SUA, Canada sau Marea Britanie, acolo unde se predă această materie de zeci de ani[5] [6].

Ne permitem să subliniem că insistența pe introducerea unei asemenea materii obligatorii, în absența consultărilor publice și fără a ține cont de interesul real al copiilor (nu de mașinațiile ideologice ale unor ONG-uri), este de natură să declanșeze conflicte majore între autorități și societatea civilă, așa cum s-a întâmplat în alte țări din Europa, în ultimii ani. Croația, Slovacia, Germania, Spania și Elveția au experimentat, prin introducerea orelor de sexualitate, scandaluri publice majore, din cauza caracterului semipornografic al acestei „educații”. În Croația, programul a fost oprit de Curtea Constituțională[7], care a constatat încălcarea drepturilor parentale; în Spania, materia a fost eliminată de guvern la presiunea părinților[8]; în Elveția[9] și Slovacia[10] sunt programate chiar referendumuri pe această temă; în Germania[11], mai mulți părinți execută pedepse cu închisoarea din cauza opoziției lor față de aceste ore, impuse printr-o lege draconică, de tip nazist.

Domnilor miniștri,

Premisa unor generații viitoare responsabile este revigorarea și readucerea la statutul de participant major la viața cetății a instituției esențiale a Familiei. Încercările de a înlocui rolul firesc al acesteia prin etatizarea educației și a copilului (așa cum constatăm că se încearcă și prin scăderea continuă a vârstei minime de școlarizare obligatorie, de la 7 la 6 ani, acum de la 6 la 5 ani și în viitor la 3 ani) nu pot duce la nimic bun. Noi, cel puțin, NU dorim repetarea unor experimente istorice nefaste pe copiii noștri.

Sexualizarea copiilor prin mass-media, accesul neîngrădit la violenţă şi pornografie, lipsa unei educaţii moral-religioase solide sunt adevăratele motive pentru care apar nenorociri precum cea de la Segarcea. Nu putem combate viteza excesivă prin campanii de folosire a centurii de siguranţă! Mai exact, cea mai bună protecție în cazul precizat ar fi fost NU „utilizarea prezervativului”, așa cum promovează proponenții „educației sexuale”, ci o educație despre înfrânarea trupească a adolescenților și despre relația intimă numai în cadrul căsătoriei. Acestea sunt argumente suficiente pentru ca bolile cu transmitere sexuală să nu se răspândească. Iată de ce copiilor trebuie să li se insufle importanța unor noțiuni preum fidelitate, castitate, reținere – fără teama de a părea vetuști sau anacronici.

 

Domnilor miniştri,

În calitate de părinţi şi reprezentanți ai familiilor din România, vă transmitem dorinţa comună de a avea un sistem educaţional care să asigure dezvoltarea firească a individului, spre prosperitatea familiei și binele societăţii.

Pentru împlinirea acestui deziderat, vă solicităm:

 1. Decizia introducerii „educației sexuale” în școli să se facă doar cu respectarea principiului democratic al consultării efective și consistente a cetățenilor în soluționarea problemelor de interes public.
 2. În numele majorității cetățenilor, care se declară creștini, acest curs să fie construit pe principii moral-creștine. În acest sens, vă stăm la dispoziție cu propunerea noastră de curiculă.

 

Vă rugăm să ascultaţi glasul majorităţii, încă, tăcute a acestei ţări.

Aşa să vă ajute Dumnezeu!

 

Semnează,

 • Alianța Familiilor din România
 • Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”
 • Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România (13 ONG-uri)
 • Fundația Romanian’s Children Appeal
 • Asociația Familia Tradițională, Iași
 • Asociația Medicilor Catolici, București
 • Asociația Generală a Românilor Uniți (Greco-catolici)
 • Asociatia HomeSchooling România
 • Asociaţia Părinţilor din Şcoala Nicolae Popoviciu, Beiuș
 • Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR)
 • Asociația Ortodoxia Tinerilor, Galați
 • Habitat pentru Umanitate, Piteşti
 • Asociația pentru Libertatea Românilor
 • Asociația Bărbaților Creștini din România
 • Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public, București
 • Asociația pentru Revigorarea Tradiției (ART), București
 • Asociația Tradiția Românească, București
 • Asociația PROVITA Media, București
 • Asociația Darul Vieții, Timișoara
 • Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită „Puls”, Oradea
 • Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Iași
 • Asociatia Ieromonah Arsenie Boca, Arad
 • Fundația Creștină „Părintele Arsenie Boca”
 • Fundația Creștină Elim, Beiuș
 • Asociaţia Bunul Samaritean, Beiuş
 • Asociația Prologos Timisoara și Asociația Prologos Oradea
 • Asociația Rost

 

 

 

[1]
[1] http://m.hotnews.ro/stire/18479851

[2]
[2] http://provitabucuresti.ro/activitati/scrisori/405-educatie-sexuala-memoriu

[3]
[3] Art. 29 alin. 6 din Constituţia României

[4]
[4] http://www.culturavietii.ro/2013/02/05/profu-de-pedofilie-un-apologet-al-pedofiliei-sustine-la-bucuresti-o-conferinta-la-invitatia-organizatiei-minoritatilor-sexuale-accept/

[5]
[5] http://www.unicef-irc.org/publications/pdf/repcard3e.pdf

[6]
[6] http://data.un.org/Data.aspx?d=WDI&f=Indicator_Code%3ASP.ADO.TFRT

[7]
[7] http://www.culturavietii.ro/2013/06/03/croatia-curtea-constitutionala-suspendat-educatia-sexuala-in-scoli/

[8]
[8] http://www.culturavietii.ro/2012/02/05/noul-guvern-spaniol-isi-respecta-promisiunea-de-a-proteja-familia/

[9]
[9] http://www.culturavietii.ro/2014/02/09/elvetia-referendum-national-ore-educatie-sexuala-prea-explicite/

[10]
[10] http://www.culturavietii.ro/2014/11/05/lobby-ul-lgbt-din-parlamentul-european-gaseste-democratia-dezgustatoare/

[11]
[11] http://www.familiaortodoxa.ro/2010/02/27/un-razboi-nedeclarat-impotriva-familiei/

Share
Wednesday, November 12th, 2014 Articole No Comments

Centru de Consiliere “Naşterea Domnului”

Fluturas fata

Poate nu ştiţi încă, dar în Arad funcţionează, azi-mâine de un an, centrul de consiliere pre şi post avort “Naşterea Domnului”.  Centrul există în incinta spitalului Matern Arad.

Sigur, dragii mei, atunci când citiţi cuvântul  “centru” trebuie să vă gândiţi la o persoană, nu la un concept. Doamna doctor Corina Guzgă este cea care stă în spatele acestui termen.

Ea se află dimineaţă de dimineaţă în holul spitalului matern, la demisolul acela lugubru unde femei de diverse vârste intră cu gânduri tulburi.

Fluturas verso

Femei, bărbaţi, cei care intră acolo sunt oameni care se află la răscruce, într-o criză pe care o pot depăşi, cu puţin ajutor. De aceea este doamna doctor Corina acolo…

Şi iată că zilele trecute, de sfântul Nectarie, Corina a aflat că s-a născut al 10-lea bebeluş datorită activităţii pe care o desfăşoară ea. Un băieţel…

Un norocos!

Vă rog, spuneţi mai departe: viaţa este preţioasă şi noi vrem s-o ocrotim! Spuneţi femeilor însărcinate că vor primi ajutor! Daţi-le speranţă!

Prin centrul de consiliere “Naşterea Domnului” din incinta spitalului matern Arad, nici o femeie nu mai e singură şi părăsită. Indiferent de vârstă, etnie, stare socială sau religie, ele pot primi ajutorul necesar pentru ca pruncul cu inimioara bătându-i pe care îl poartă în pântece să ajungă să vadă lumina zilei, să-şi azvârle primul ţipăt în lume, să poată fi iubit.

Vă rugăm să ne sunaţi ori de câte ori aflaţi că o femeie însărcinată are nevoie de ajutor. Nu fiţi indiferenţi! Fiecare prunc conceput are dreptul să se nască, fiecare viaţă valorează cât lumea întreagă.

Share
Tuesday, November 11th, 2014 Articole 1 Comment

Traian Dorz

Dorz

 

Joi, 13 noiembrie 2014 Timişoara vă aşteaptă de la ora 17:00 la un eveniment dedicat lui Traian Dorz.

Revendicat în egală măsură de ortodocşi şi neoprotestanţi, poate că Traian Dorz nu e altceva decât o punte între fiecare suflet şi Dumnezeu.

Vă îndemn să mergeţi la acest eveniment. Vă va bucura, sunt convinsă!

 

Share
Tuesday, November 11th, 2014 Articole 1 Comment

Programul săptămânii

Se apropie Crăciunul. Ştiţi asta, nu e aşa? Lumea începe să se agite, noi aşijderea. (na, că iese cu rimă :)…)

Pentru că voi fi foarte prinsă săptămâna care urmează, m-am gândit că ar fi de folos să vă anunţ cam care ne e programul, cine vrea să ni se alăture să ştie cum să o facă.

Luni, 10 noiembrie 2014 de la ora 16:00, la seminarul teologic Arad vom avea prima repetiţie pe roluri pentru piesa pe care intenţionăm să o oferim arădenilor ca dar de Crăciun (şi nu numai): Alegerea. Pe lângă actorii deja distribuiţi care, sper eu, deja s-au pus să îşi înveţe replicile :), sunt bineveniţi şi alţii, doritori să asiste, să înveţe, să ne fie aproape. Vom avea nevoie de mult ajutor tehnic, logistic. E binevenită orice mână de ajutor! Să nu mai zic de faptul că vom avea nevoie de bani pentru câteva costume, ceva decoruri şi materiale publicitare, aşa că orice binevoitor va fi binevenit 🙂

Miercuri va fi a doua rundă de repetiţii. De data aceasta de la ora 15:30 fix la sediul asociaţiei Magia Cuvântului de pe bulevardul Vasile Milea nr. 3 unde actriţa Giorgiana Popan îşi va rupe din timpul ei preţios ca să ne dea câteva îndrumări de actorie la cel mai înalt nivel de profesionalism. Avem la dispoziţie o oră mare şi lată, aşa că punctualitatea este vitală. Cine pierde ora asta….(completaţi voi)

Joi, de la ora 17:30 ne întâlnim la liceul Elena Ghiba Birta unde vom avea o proiecţie de film urmată de dezbateri. Titlul filmului? Surpriză! Dar VĂ GARANTEZ că veţi fi, cel puţin surprinşi şi puşi pe gânduri, provocaţi, ofticaţi, dezarmaţi sau înarmaţi, de la caz la caz, în funcţie de alegere 🙂 Important este să răspundeţi provocării 🙂 Vă aştept pe toţi, indiferent de vârstă, întâlnirea este deschisă tuturor. Şi merită!

Aşadar, ne vedem!

Share
Sunday, November 9th, 2014 Articole No Comments

Răul cel mai mic

Share
Friday, November 7th, 2014 Articole 3 Comments

L.A.V! – pregătiri pentru teatru – “Alegerea”

Dragii mei dragi,

 

vineri începând cu ora 15:30 ne vom întâlni la seminarul ortodox Arad pentru a începe ceva ce s-ar putea să devină o experienţă incredibilă: punerea în scenă a unei piese de teatru.

Piesa de teatru se numeşte “Alegerea”, este inspirată exclusiv din fapte reale şi are ca subiect viaţa tinerilor liceeni ai anului 2014.

Aş vrea să avem prima reprezenaţie în preajma Crăciunului, aşa că va trebui să ne mobilizăm la maxim, să muncim intens şi să fim extreeeeeeem de serioşi!

Vinerea asta citim integral textul şi facem o primă distribuţie a tuturor rolurilor.

Eu, una, sunt extrem de entuziasmată! Sper să vă molipsesc! 🙂

Share
Wednesday, November 5th, 2014 Articole 4 Comments


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!