Archive for December, 2014

Alegerea. În imagini

001-2

În seara de duminică 28 decembrie 2014, un public numeros, cam pe la vreo 200 de oameni, a înfruntat prima ninsoare în Arad şi primul ger, numai şi numai ca să poată prinde un loc în sala teatrului de marionete Arad, unde urma să fie cea de-a doua reprezentaţie a piesei de teatru “Alegerea”, precum şi a scenetei “În vizită…de Crăciun”.

IMG_6183

Prezentatoarea serii – ca de obicei, eleganta Giorgiana Popan. Spicuim din speech-ul ei:

“Doamne ajută!Bună seara tuturor!

Preacuvioase părinte vicar, preacucernici părinţi! Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor! Dragi copii!

Ne aflăm în această seară de duminică, prima după sărbătoarea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împreună, datorită dragostei. Dragostea pe care tinerii noştri o revarsă asupră-ne. Sfântul apostol şi evanghelist Ioan spune că Dumnezeu este iubire şi că “de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu rămâne în noi şi dragostea lui în noi este desăvârşită”.

Într-o lume din ce în ce mai secularizată şi din ce în ce mai secătuită de dragoste, aflată într-o goană nebună către …moarte, tinerii care vor urca în seara aceasta pe scenă ne arată că resursele sufleteşti nu sunt epuizate, că încă mai avem scăpare, speranţă, cu simpla condiţie să ne putem deschide inimile ca să primim dragostea lor, dragostea lui Dumnezeu.

Seara aceasta vă v-a aduce în faţă un grup de tineri care au pus toată energia, tot entuziasmul şi bucuria lor în spectacolul  pe care vi l-au pregătit.

Aşa cum v-am obişnuit în ultimii 3 ani de când am început să organizăm tabere de vară pentru tineret, în fiecare toamnă sau iarnă am pregătit câte un spectacol cu tinerii care au fost în taberele noastre. Anul acesta, pentru prima oară cu binecuvântarea arhiepiscopiei Aradului, am avut parte nu  de o tabără ci de două, astfel încât au putut beneficia mult mai mulţi tineri de programele noastre. Rezultatul eforturilor noastre se va vedea în această seară.

Acesta este darul lor de Crăciun pentru voi. S-a muncit  pe brânci  în ultimele 3 luni pentru acest spectacol.(…)

Pe de altă parte, acest spectacol marchează încă un eveniment deosebit pe care îl avem tot în această săptămână extraordinară.  Poate v-a ajuns la cunoştinţă faptul că în Arad s-a înfiinţat cu binecuvântarea arhiepiscopiei Aradului, exact în urmă cu un an, un centru de consiliere anti avort care funcţionează pe lângă spitalul Matern. Suntem foarte bucuroşi să vă anunţăm că în urma activităţii de consilere desfăşurată de neobosita noastră colegă doamna doctor Corina Guzgă, au venit pe lume 13 bebeluşi. 13 norocoşi! 13 supravieţuitori!

De asemenea, mai vrem să anunţăm că am înfiinţat şi la Arad ceea ce în multe alte episcopii funcţionează de mai mulţi ani, şi anume un apartament de serviciu “Mama şi copilul”. În acest apartament îşi vor putea găsi adăpostul şi pacea necesară gravidele care se găsesc la un moment dat în situaţia de a fi forţate să facă avort datorită faptului că au condiţii de trai precare sau situaţii familiale dificile.

Spectacolul de azi ne va arăta ce comoară incredibilă avem în copii noştri: cât talent, câtă frumuseţe, câtă dragoste! Câtă bucurie! Să lăsăm copiii să vină pe lume pentru ca lumea  în care trăim să fie o lume în care să merite să trăieşti!

În final, o precizare importantă: vrem să dedicăm acest spectacol unui eveniment deosebit care a avut loc chiar azi, 28 decembrie 2014 – o dată care va rămâne în istorie: este ziua în care a fost instalat noul mitropolit al Banatului, în persoana părintelui Ioan Selejan. Noului nostru mitropolit îi dedicăm această seară, împreună cu toate urările noastre de păstorire cu înţelepciune şi discernământ duhovnicesc şi împreună cu toate speranţele pe care ni le punem în sfinţia sa!

Este extraordinar să simţi că faci parte dintr-o familie puternică, dintr-o familie a dragostei, a bunei înţelegeri, dintr-o familie …dumnezeiască!”

IMG_6335

Am văzut, apoi, sceneta “În vizită …de Crăciun”, o comedie spumoasă, cu multe întorsături de situaţie. Exact ca-n viaţă! 🙂

IMG_6357

După pauza în care s-au schimbat decorurile şi unii dintre tinerii actori au intrat rapid în pielea altor roluri, a început piesa de teatru “Alegerea” care a debutat cu o bucată din piesa muzicală “Mirror to mirror” a compozitorului Arvo Part cântată live la pian de Paula Grădinaru – în rolul Vanesa – şi la vioară de Angelo Cozneac – în rolul Vlad. Ca să aveţi o idee despre cum a sunat muzica în seara noastră, puteţi asculta o înregistrare aici: https://www.youtube.com/watch?v=OCwT2E-SVwc. (evident că acestei înregistrări îi lipseşte emoţia pe care ne-au transmis-o cei doi tineri talentaţi arădeni 🙂 ). Această piesă s-a constituit ca leitmotivul muzical al serii.

IMG_6414Apoi pe scenă şi-au făcut apariţia Fata cu Poezii (Conştiinţa) – interpretată excelent şi expresiv de Maria Barbura, precum şi Îngerii celor doi protagonişti menţionaţi mai sus, interpretaţi de Rebeca şi Larisa Farcaş.

IMG_6430

IMG_6692

Mai apoi a apărut şi Demonul D. – jucat cu o expresivitate deosebită de tânărul student teolog Bogdan Ioja – care i-a legat pe cei doi…

IMG_6461

IMG_6535

Apoi scena a fost acaparată de zglobia şi inconştienta Kitty – interpretată strălucit de Roxana Ilin, în foto înconjurată de cei doi demoni D. şi B. – acesta din urmă jucat la premieră de studentul medicinist Robert Mitrulescu şi în 28 decembrie de charismatica Anna Maria Boszormeny.

Un alt moment de mare intensitate şi de emoţie a fost atunci când Fata cu Telefonul/Femeia cu Fructe, Teo – interpretată magistral de către super talentata Giorgiana Botaş – a intrat pe scenă şi a cântat “Cine iubeşte şi lasă” a Mariei Tănase, cu o asemenea voce şi trăire încât ne-am cutremurat cu toţii!

IMG_6669

 

Un alt cuplu foarte reuşit a fost format de cei doi seminarişti Alexandru Roşca – în rolul lui Andrei – şi Maria Bumb – în rolul Mariei.

IMG_6609 Probabil unul dintre momentele cele mai emoţionante a fost monologul Mariei din care îmi permit să vă ofer un crâmpei:

Andrei: – Bun, şi? Ce te doare pe tine? Facă ce vor. Ce, tu i-ai pus să şi-o tragă? Acum să tragă şi consecinţele.

Se aude un pian în fundal. Ludovico Einaudi – Monday. https://www.youtube.com/watch?v=GbcsItHtjyA

Maria: – Vrei să-ţi spun ce mă doare pe mine? Hai să-ţi spun: când aveam 7 ani mama mea a rămas însărcinată. A venit la mine, îmi amintesc perfect, şi m-a întrebat: „ ai vrea să ai un frăţior sau o surioară”? Eu am sărit în sus de bucurie. Întotdeauna mi-am dorit din suflet o soră sau un frate, să am cu cine să mă joc. Singurătatea e groaznică! Aveam o prietenă din grădiniţă, dar ea avea o soră mai mare cu care era mereu împreună şi le invidiam îngrozitor. Ele întotdeauna se aveau una pe alta. Eu eram mereu singură. Doar că tata nu prea era pe acasă şi când, totuşi era, era beat tot timpul şi se certau tot timpul. Aşa că mama s-a dus şi a făcut avort…Bineînţeles, eu n-am ştiut nimic. Am tot aşteptat frăţiorul degeaba. Apoi am uitat. Peste vreun an mama iar a rămas însărcinată. De data asta nu mi-a mai zis nimic. A făcut al doilea avort. Anul ăsta mi-a povestit că a doua oară erau gemeni… Sunt complet singură pe lume…Cu mama nu mă suport, tata a murit anul trecut, ştii…După ce moare şi maică-mea…gata…nu mai am pe nimeni pe lume…

Andrei (impresionat): – Mă ai pe mine, Maria…

Maria nu zice nimic. Îl priveşte doar. Andrei o prinde de mână. Rămân aşa, o clipă, apoi ea îşi retrage, încet, mâna.

Maria (ferm): – Trebuie să facem ceva! Dacă vrea să facă avort trebuie să o oprim! E îngrozitor!

Andrei (molipsit): – O să facem! Hai cu mine, mergem să îi căutăm şi să vorbim cu ei! Da, e îngrozitor!”

(La momentul monologului Maria avea lacrimi în glas. Aerul vibra de emoţie. Respiraţia ni se oprise. După terminarea spectacolului am întrebat-o cum de a fost aşa de emoţionată şi mi-a mărturisit că a privit în public unde a văzut o femeie care plângea…)

IMG_6620

Momentul confruntării dintre cele două cupluri.

IMG_6822

Vanesa înconjurată de Demoni…

IMG_6823

…cedează şi bea până la fund paharul cu otravă.

IMG_6866

Final

 

Această decizie îşi va arăta roadele mai vădit peste …20 de ani, atunci când la întâlnirea foştilor colegi o vom afla pe Vanesa ca femeie de afaceri însingurată şi înstrăinată până şi de sine, în opoziţie cu Maria care a devenit o femeie împlinită, soţie de preot şi mamă a patru fii minunaţi.

IMG_6533

 

IMG_6877

Iar Mihnea, potenţialul iubit al şturlubaticei Kitty – rol excelent făcut de Robert Vlasiu, care în urmă cu 20 de ani alesese să nu îşi bată joc de nevinovăţia ei, a devenit un bărbat singur dar care şi-a păstrat sinceritatea, lucru care va duce, cu siguranţă, la însănătoşirea lui sufletească.

IMG_6944

Şi totuşi…Vlad se trezeşte din întuneric şi aleargă să îşi salveze iubita şi copilul…în ultima secundă.

IMG_6953

Vlad: “Iartă-mă, abia acum am înţeles!”
Vanesa: “Suntem împreună?”
Vlad: “Sigur că suntem împreună. Normal că suntem împreună. Vom fi împreună mereu!”
Vanesa: “Ştii…cred că Dumnezeu ne iubeşte…”
Vlad: “Sigur! Dumnezeu ne iubeşte!”

IMG_6981

 Apoi ne-au covârşit aplauzele.
IMG_7051
Şi am făcut şi o poză de grup înconjurându-l pe părintele vicar Teofan Mada cu toată dragostea şi mulţumirile noastre.IMG_7077
Iar în final ne-am retras într-un loc al nostru unde am avut parte de un tort absolut DELICIOS! La mulţi ani IKON!
IMG_7101
De şampanie şi vin fiert, de cozonac de casă şi sirop de vişine! 🙂
IMG_7159
La mulţi, mulţi ani IKON!

 

 

Share
Monday, December 29th, 2014 Articole 5 Comments

IKON pe Basilica.ro

http://basilica.ro/trupa-ortodoxa-de-teatru-ikon-in-festivalul-doxologia-103006.html

Share
Friday, December 26th, 2014 Articole No Comments

IKON – premiera. Urmează a doua reprezentaţie.

Trupa

 

În 22 decembrie 2014, la ora 17:45 am descuiat porţile Teatrului “Ioan Slavici” – secţia marionete. În 10 minute zeci de oameni au început să ia cu asalt intrarea. Oameni frumoşi, preoţi şi preotese, profesori şi profesoare, părinţi emoţionaţi, copii veseli. La ora 18:30 urma să aibă loc premiera pregătită de trupa de teatru IKON, iar în spectacol urmau să fie prezentate sceneta “În vizită…de Crăciun” şi piesa de teatru “Alegerea”.

Ne-a bucurat îndeosebi prezenţa preacuviosului părinte vicar Teofan Mada, a cărui implicare în spectacolul nostru a fost determinantă, precum şi a preaonoratului părinte consilier social Gabriel Mariş împreună cu frumoasa sa familie.

Sala arhiplină a aşteptat cu înfrigurată veselie începerea spectacolului care a fost prezentat, aşa cum era de la sine înţeles, de frumoasa şi draga noastră Giorgiana Popan, aflată pe scenă în mai multe calităţi: de dramaturg – ea fiind autoarea textului scenetei care s-a jucat “În vizită …de Crăciun”, de scenarist, de regizor.

La comedia “În vizită…de Crăciun” s-a râs copios.

Distribuţia în ordinea apariţiei
Bunica – Bianca Bulzan
Mătuşile – Anastasia Negreanu, Carmina Chila, Denisa Tătar, Ioana Negreanu
Bunicul – David Dumbravă
Domnul Hăşmaş – Siluan Krausz
Doamna Hăşmaş – Nadia Ştefan
Măriuca – Anastasia Silvăşan
Doamna Făgăraş – Larisa Farcaş
Ionică – Andrei Dărăban
Doamna Şureanu – Rebeca Farcaş
Ionuţ – Andrei Popescu
Ionel – Alexandru Tomuţa
 
La piesa de teatru “Alegerea”, inspirată exclusiv din întâmplări reale din viaţa adolescentului secolului 21, s-au pus câteva întrebări esenţiale: Oare atunci când iei deciziile de zi cu zi eşti chiar tu cel ce faci alegerea sau alegerea o face, de fapt, altcineva? Poate prietenul tău? Prietenii? Poate Îngerul? Ori demonul? Poate …publicul…?Fiecare om a luat decizii importante, la un moment dat, în propria sa viaţă. Dar cum ar fi dacă ar putea alege, chiar spectatorul? Dar dacă viaţa personajului de pe scenă (sau din viaţă?) depinde de alegerea lui? De alegerea celuilat? Spectatorul poate ucide sau poate salva…şi asta îl  face să nu mai fie doar un simplu spectator….
“Alegerea” a fost un spectacol cu totul şi cu totul special şi dintr-un alt punct de vedere. Reprezentaţia a fost deschisă de piesa muzicală „Mirror to mirror” interpretată live pe scenă la pian şi vioară de doi tineri foarte talentaţi, Paula Grădinaru şi Angelo Cozneac. Muzica îi aparţine compozitorului contemporan Arvo Part, probabil cel mai mare şi influent compozitor de muzică clasică al secolului 21, un convertit de la lutheranism la ortodoxie. Mai multe despre acest fantastic compozitor a cărui muzică a răsunat pentru prima oară pe o scenă din Arad, aflaţi de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Arvo_P%C3%A4rt
Pe de altă parte, „Alegerea” este un spectacol în care s-au recitat poeziile„Tinerii”de Nichita Stănescu, „Când ai nevoie de dragoste” de Mircea Cărtărescu,”De dragoste” de Ana Blandiana, „Adam” de Marin Sorescu, „Curaj” de Carolina Ilica, „Am crescut?” de Ana Blandiana, „Ceva ca rugăciunea” de Marin Sorescu şi „Vremea plânsului” de Anamaria Jitea.
De asemenea, am mai avut parte de alte trei, poate chiar patru 🙂  momente de muzică live: piesa „Cine iubeşte şi lasă” a Mariei Tănase interpretată copleşitor  de Giorgiana Botaş şi piesa “De n-oi mai fi” – imnul Marşului pentru Viaţă 2014- cântată emoţionant de tânăra şi talentata Ana Iazbinsky, precum şi 3 colinde “Astăzi s-a născut Hristos”, “Cerul şi pământul” şi “Deschide uşa, creştine” cântate de COR – format dintr-un numeros grup de tineri acompaniaţi din culise de talentatul toboşar Siluan Krausz, cel care a punctat pe parcursul piesei şi alte câteva momente pline de dramatism.

Un alt moment deosebit al serii a fost proiecţia unor mărturii ale unor tinere mame care, deşi îndemnate să facă avort, au ales, totuşi să păstreze copilul, iar una dintre acestea, Iulia Ştefan, împreună cu fiul ei David, a urcat pe scenă şi, îmbrăţişând-o pe Vanesa – personajul principal – şi-a mărturisit bucuria de a fi mamă. În sală şi în culise multe lacrimi au căzut!

„Alegerea” este o meditaţie.

În vuietul asurzitor al secolului 21 e foarte greu să mai auzi glasul conştiinţei, chiar dacă ea îţi vorbeşte în versuri, e aproape imposibil să rupi legăturile demonilor şi să îi laşi pe Îngeri aproape.

Distribuţia:

Fata cu Poezii: Maria Barbura

Kitty – elevă clasa a 9-a: Roxana Ilin

Vanesa – elevă clasa a 11-a: Paula Grădinaru

 Vlad – elev clasa a 12-a: Angelo Cozneac

Mihnea – elev clasa a 12-a: Robert Vlasiu

Maria – elevă clasa a 12-a: Maria Bumb

Andrei – elev clasa a 12-a: Alexandru Roşca

Diriginta clasei a 12-a: Nadia Parmena Ştefan

Fata cu Cărţi/Femeia cu Prăjituri: Alexandra Tulcan

Fata cu Telefonul/Femeia cu Fructe: Giorgiana Botaş

Băiatul 1: Andrei Popescu

Băiatul 2: Viorel Curtuţiu

Demonul B.: Robert Mitrulescu/Anna Maria Boszormeny

Demonul D.: Bogdan Ioja

Îngerul Păzitor al Mariei: Ana Maria Cozneac

Îngerul Păzitor al lui Andrei: Andrada Cozneac

Îngerul Păzitor al Vanesei: Larisa Farcaş

Îngerul Păzitor al lui Vlad: Rebeca Farcaş

Îngerul Păzitor al lui Kitty: Mihaela Popa

Îngerul Păzitor al lui Mihnea: Timi Papp

Fiul cel Mic: Teofan Bercea

Fiul cel Mare: Laurenţiu Oprean

Fiul cel Mijlociu: Alexandru Negreanu

Fata Cea Mare: Ana Iazbinsky

Fata cea Mică: Ştefana Nuţescu

La pian: Paula Grădinaru

La vioară: Angelo Cozneac

La tobe: Siluan Krausz

Voce: Giorgiana Botaş şi Ana Iazbinsky

Mulţumim sprijinului acordat de Arhiepiscopia Aradului, părintelui vicar Teofan Mada, asociaţiei “Mobilizează-te”, părinţilor copiilor implicaţi în piesă – pentru înţelegere şi răbdare cu mine şi cu ei, prietenilor, tuturor celor care s-au implicat într-un fel sau altul în această minunată poveste!

Şi lui Dumnezeu slavă!
În veci!
Amin!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
P.S. Dacă v-am făcut curioşi, vă aşteptăm la a doua reprezentaţie a spectacolului nostru, duminică, 28 decembrie 2014, de la ora 19:00 la Teatrul de Marionete Arad. Intrarea se face doar pe bază de invitaţie. Rezervări la tel. 0742 678 744.

 

Share
Wednesday, December 24th, 2014 Articole 2 Comments

Alegerea – piesă de teatru, muzică şi poezie

AFIS - a patra din n varianta

Arhiepiscopia Aradului ca organizatoare şi suţinătoare a Festivalului “Doxologia” împreună cu Campania de informare “AlegeViaţa!” şi Asociaţia Magia cuvântului au plăcerea să vă invite la un spectacol complex şi original de teatru, muzică şi poezie susţinut de un numeros grup de tineri. 

Premiera va avea loc în data de 22 decembrie 2014 de la ora 18:30, iar următoarea reprezentaţie va fi în data de 28 decembrie 2014, ambele desfăşurându-se la Teatrul de Marionete Arad, str. Episcopiei nr. 19.

Spectacolul va avea două părţi: în prima parte vom vedea sceneta “În vizită … de Crăciun”, o spumoasă comedie despre întorsăturile vieţii iar partea a doua va continua cu piesa de teatru “Alegerea”, piesă de teatru al cărei final este (este?) decis de către public.

În pauza dintre cele 2 piese vom avea parte şi de un mic târg de produse tradiţionale şi hand made.

Locurile fiind extrem de limitate, la premieră intrarea va fi pe bază de invitaţie. Rezervări, bilete şi informaţii la tel. 0742 678 744.

Vă aşteptăm cu entuziasm şi bucurie! 🙂

 

Share
Friday, December 12th, 2014 Articole 2 Comments


Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!