IKON – premiera. Urmează a doua reprezentaţie.

---------------------------------------------------

Trupa

 

În 22 decembrie 2014, la ora 17:45 am descuiat porţile Teatrului “Ioan Slavici” – secţia marionete. În 10 minute zeci de oameni au început să ia cu asalt intrarea. Oameni frumoşi, preoţi şi preotese, profesori şi profesoare, părinţi emoţionaţi, copii veseli. La ora 18:30 urma să aibă loc premiera pregătită de trupa de teatru IKON, iar în spectacol urmau să fie prezentate sceneta “În vizită…de Crăciun” şi piesa de teatru “Alegerea”.

Ne-a bucurat îndeosebi prezenţa preacuviosului părinte vicar Teofan Mada, a cărui implicare în spectacolul nostru a fost determinantă, precum şi a preaonoratului părinte consilier social Gabriel Mariş împreună cu frumoasa sa familie.

Sala arhiplină a aşteptat cu înfrigurată veselie începerea spectacolului care a fost prezentat, aşa cum era de la sine înţeles, de frumoasa şi draga noastră Giorgiana Popan, aflată pe scenă în mai multe calităţi: de dramaturg – ea fiind autoarea textului scenetei care s-a jucat “În vizită …de Crăciun”, de scenarist, de regizor.

La comedia “În vizită…de Crăciun” s-a râs copios.

Distribuţia în ordinea apariţiei
Bunica – Bianca Bulzan
Mătuşile – Anastasia Negreanu, Carmina Chila, Denisa Tătar, Ioana Negreanu
Bunicul – David Dumbravă
Domnul Hăşmaş – Siluan Krausz
Doamna Hăşmaş – Nadia Ştefan
Măriuca – Anastasia Silvăşan
Doamna Făgăraş – Larisa Farcaş
Ionică – Andrei Dărăban
Doamna Şureanu – Rebeca Farcaş
Ionuţ – Andrei Popescu
Ionel – Alexandru Tomuţa
 
La piesa de teatru “Alegerea”, inspirată exclusiv din întâmplări reale din viaţa adolescentului secolului 21, s-au pus câteva întrebări esenţiale: Oare atunci când iei deciziile de zi cu zi eşti chiar tu cel ce faci alegerea sau alegerea o face, de fapt, altcineva? Poate prietenul tău? Prietenii? Poate Îngerul? Ori demonul? Poate …publicul…?Fiecare om a luat decizii importante, la un moment dat, în propria sa viaţă. Dar cum ar fi dacă ar putea alege, chiar spectatorul? Dar dacă viaţa personajului de pe scenă (sau din viaţă?) depinde de alegerea lui? De alegerea celuilat? Spectatorul poate ucide sau poate salva…şi asta îl  face să nu mai fie doar un simplu spectator….
“Alegerea” a fost un spectacol cu totul şi cu totul special şi dintr-un alt punct de vedere. Reprezentaţia a fost deschisă de piesa muzicală „Mirror to mirror” interpretată live pe scenă la pian şi vioară de doi tineri foarte talentaţi, Paula Grădinaru şi Angelo Cozneac. Muzica îi aparţine compozitorului contemporan Arvo Part, probabil cel mai mare şi influent compozitor de muzică clasică al secolului 21, un convertit de la lutheranism la ortodoxie. Mai multe despre acest fantastic compozitor a cărui muzică a răsunat pentru prima oară pe o scenă din Arad, aflaţi de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Arvo_P%C3%A4rt
Pe de altă parte, „Alegerea” este un spectacol în care s-au recitat poeziile„Tinerii”de Nichita Stănescu, „Când ai nevoie de dragoste” de Mircea Cărtărescu,”De dragoste” de Ana Blandiana, „Adam” de Marin Sorescu, „Curaj” de Carolina Ilica, „Am crescut?” de Ana Blandiana, „Ceva ca rugăciunea” de Marin Sorescu şi „Vremea plânsului” de Anamaria Jitea.
De asemenea, am mai avut parte de alte trei, poate chiar patru 🙂  momente de muzică live: piesa „Cine iubeşte şi lasă” a Mariei Tănase interpretată copleşitor  de Giorgiana Botaş şi piesa “De n-oi mai fi” – imnul Marşului pentru Viaţă 2014- cântată emoţionant de tânăra şi talentata Ana Iazbinsky, precum şi 3 colinde “Astăzi s-a născut Hristos”, “Cerul şi pământul” şi “Deschide uşa, creştine” cântate de COR – format dintr-un numeros grup de tineri acompaniaţi din culise de talentatul toboşar Siluan Krausz, cel care a punctat pe parcursul piesei şi alte câteva momente pline de dramatism.

Un alt moment deosebit al serii a fost proiecţia unor mărturii ale unor tinere mame care, deşi îndemnate să facă avort, au ales, totuşi să păstreze copilul, iar una dintre acestea, Iulia Ştefan, împreună cu fiul ei David, a urcat pe scenă şi, îmbrăţişând-o pe Vanesa – personajul principal – şi-a mărturisit bucuria de a fi mamă. În sală şi în culise multe lacrimi au căzut!

„Alegerea” este o meditaţie.

În vuietul asurzitor al secolului 21 e foarte greu să mai auzi glasul conştiinţei, chiar dacă ea îţi vorbeşte în versuri, e aproape imposibil să rupi legăturile demonilor şi să îi laşi pe Îngeri aproape.

Distribuţia:

Fata cu Poezii: Maria Barbura

Kitty – elevă clasa a 9-a: Roxana Ilin

Vanesa – elevă clasa a 11-a: Paula Grădinaru

 Vlad – elev clasa a 12-a: Angelo Cozneac

Mihnea – elev clasa a 12-a: Robert Vlasiu

Maria – elevă clasa a 12-a: Maria Bumb

Andrei – elev clasa a 12-a: Alexandru Roşca

Diriginta clasei a 12-a: Nadia Parmena Ştefan

Fata cu Cărţi/Femeia cu Prăjituri: Alexandra Tulcan

Fata cu Telefonul/Femeia cu Fructe: Giorgiana Botaş

Băiatul 1: Andrei Popescu

Băiatul 2: Viorel Curtuţiu

Demonul B.: Robert Mitrulescu/Anna Maria Boszormeny

Demonul D.: Bogdan Ioja

Îngerul Păzitor al Mariei: Ana Maria Cozneac

Îngerul Păzitor al lui Andrei: Andrada Cozneac

Îngerul Păzitor al Vanesei: Larisa Farcaş

Îngerul Păzitor al lui Vlad: Rebeca Farcaş

Îngerul Păzitor al lui Kitty: Mihaela Popa

Îngerul Păzitor al lui Mihnea: Timi Papp

Fiul cel Mic: Teofan Bercea

Fiul cel Mare: Laurenţiu Oprean

Fiul cel Mijlociu: Alexandru Negreanu

Fata Cea Mare: Ana Iazbinsky

Fata cea Mică: Ştefana Nuţescu

La pian: Paula Grădinaru

La vioară: Angelo Cozneac

La tobe: Siluan Krausz

Voce: Giorgiana Botaş şi Ana Iazbinsky

Mulţumim sprijinului acordat de Arhiepiscopia Aradului, părintelui vicar Teofan Mada, asociaţiei “Mobilizează-te”, părinţilor copiilor implicaţi în piesă – pentru înţelegere şi răbdare cu mine şi cu ei, prietenilor, tuturor celor care s-au implicat într-un fel sau altul în această minunată poveste!

Şi lui Dumnezeu slavă!
În veci!
Amin!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
P.S. Dacă v-am făcut curioşi, vă aşteptăm la a doua reprezentaţie a spectacolului nostru, duminică, 28 decembrie 2014, de la ora 19:00 la Teatrul de Marionete Arad. Intrarea se face doar pe bază de invitaţie. Rezervări la tel. 0742 678 744.

 

Share

2 Comments to IKON – premiera. Urmează a doua reprezentaţie.

  1. Abia astept sa vad repreyentatia! Mult succes!

  2. Lucia Bibart on December 26th, 2014
  3. Şi noi abia aşteptăm să mai jucăm odată 🙂 Sper să îţi placă! Te aşteptăm cu entuziasm! 🙂

  4. Anamaria on December 26th, 2014

Exprima si tu un gand...


NOTA :
Administratorii isi rezerva dreptul de a modera comentariile pe acest blogAnunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!