Cu dragoste şi durere pentru cel ce nu a fost la Marşul pentru viaţă Arad 2016

---------------------------------------------------

Scrisoare deschisă

cu dragoste şi cu durere către cel ce nu a participat la Marşul pentru viaţă Arad 2016 

Dragul meu, draga mea, Părinte,

după cum ştiai, sâmbătă 26 martie 2016 s-a desfăşurat în Arad a cincea ediţie a Marşului pentru viaţă.

Cunoşti statisticile, nu e nevoie să îţi mai amintesc cum ne împuţinăm pe lună ce trece, cum seva neamului românesc se usucă, cum fiecare zi care trece ia cu sine alte şi alte vieţi de prunci nevinovaţi.

Poate te-ai gândit că, totuşi nu are nici un rost să mai vii la Marşul pentru viaţă de anul ăsta că şi aşa nu o să fie prea multă lume, e frig şi stă să plouă, ce rost are să mai faci şi acest efort inutil.

Inceput

Ceva lume tot s-a adunat, de plouat n-a plouat şi fiecare efort sau lipsa acestuia se simte.IMG_8934

Porumbeii  Probabil ai fost în anii trecuţi la Marşul pentru viaţă şi ai zis că anul ăsta nu va fi nici o pagubă dacă nu vei veni, cu tine sau fără tine tot se va face ceva. Aşa a fost. S-a făcut ceva. Dar ne-ai lipsit. Prezenţa ta poate trecea neobservată, dar absenţa ta ne-a durut.

IMG_8930

Poate nu ai fost niciodată la un astfel de eveniment şi te-ai gândit că ce mare lucru, cu sau fără tine tot aia e, cum a fost va mai fi, oricum nu te ştie nimeni. Aşa este, a fost şi va mai fi cu sau fără tine,

The crowd

dar te ştie cu siguranţă Cineva, iar nouă ne-ar fi plăcut să te cunoaştem personal.

Poate te-ai gândit că două ore poţi face orice altceva şi las-o-n-colo de manifestaţie publică, asta oricum nu va schimba nimic, niciodată nu a făcut-o. Poate e aşa şi nu va schimba nimic. Dar dacă va schimba şi tu vei rata să fii parte a acestei schimbări?

Mosul

Mosul 2

Poate ai impresia că eşti atât de mic şi de nesemnificaţiv încât prezenţa sau absenţa ta este la fel de nesemnificativă. Prezenţa ta de unul singur poate să fi nesemnificativă dar prezenţa ta împreună cu noi devine putere.

Catedrala

Poate chestia asta cu avortul ţi se pare că nu te priveşte personal, nu tu ai făcut avort, nu tu le-ai pus pe alea nuştiucâte milioane de femei să facă avort, nu e treaba ta. Este. Lipsa fiecărui copil român nenăscut te va afecta într-un fel sau altul, cu siguranţă.

Avortul ucide

Subţierea firului vieţii unui neam ţine de fiecare dintre cei ce îl compun. Te va afecta dar va fi, poate, prea târziu să mai poţi face ceva.

Copii Kids

Poate ţi s-a pus în vedere că trebuie să vii împreună cu parohienii tăi dar aceştia sunt atât de greu de urnit încât numai gândul la efortul pe care ar fi trebui să îl faci te-a stors de puteri şi, la urma-urmei, puteau să meargă şi singuri. Reamintiţi-vă, vă implor, Evanghelia de la Matei, capitolul 26 versetul 31.

Generatia

Poate ţi se pare că toate eforturile tale au fost zadarnice, toate predicile în van şi că nimic, de fapt, nu are nici un rost. Posibil să fie aşa. Dacă laşi garda jos vei fi rănit. Dar lupta nu se termină. Ne-am fi bucurat să vezi cu ochii tăi rezultatele eforturilor noastre comune şi să te adapi din entuziasmul bucuriei noastre.

Ingerasii

Poate ai impresia că faci destul, că şi aşa e prea mult. Posibil. Dar prezenţa ta acolo ar fi fost un semnal pentru cei din jurul tău, parohienii tăi prezenţi şi viitori. La fel cum şi absenţa ta a fost.

Sergiu

Poate te-a covârşit durerea pe care o porţi în tine neştiut şi orice alt efort ar fi fost prea mult. Alături de noi ai fi căpătat energia care îţi lipseşte şi, poate, dragostea după care tânjeşte sufletul tău.Smiley

IMG_9117

Poate ţi s-a spus că ortodocşii nu fac marşuri, că asta e treaba altora, că suntem majoritatea, că una peste alta, mai bine altceva. Ortodocşii sunt sarea pământului. Recitiţi, vă rog, Evanghelia de la Matei, capitolul 5, versetul 13 şi 16. Dacă sarea se va strica cu ce se va săra? Ortodocşii secolului 21 fac ceea ce trebuie să facă pentru a duce mesajul Evangheliei într-o lume ostilă şi secularizată. Ortodocşii secolului 21 fac marşuri, dacă e nevoie de marşuri. Acum e nevoie.

Coloana

Poate ţi s-a părut că prezenţa ta la o astfel de manifestare dăunează intereselor diverse pe care le ai, politice, carieristice sau pecuniare şi că nu ar fi politically correct să te afli acolo. Aşa este. Nu e politically correct.

Catedrala cu crucea

Este mântuitor, în măsura în care acest cuvânt nu a fost golit de conţinut pentru tine. Este dătător de forţă pentru toate celelalte încercări ale vieţii. Dar tu nu ai de unde să ştii asta acum.

IMG_9119

Poate ţi se pare că biserica ta e plină sau suficient de plină încât să îţi asigure confortul psihic şi nu numai, astfel încât orice alt efort e inutil. Poate că într-adevăr biserica ta e plină. Nu ştim asta. Dacă te vedeam împreună cu întreaga parohie la Marşul pentru viaţă aşa am fi considerat şi noi.

IMG_9130

Însă ce am văzut, dragul meu şi draga mea, iubite părinte, este absenţa ta. Am resimţit-o dureros până în ultima fibră, ca pe o rană vie. Aşa a simţit-o şi Aradul, aşa a simţit-o şi România şi, aş îndrăzni să spun dacă nu mi-ar fi teamă că devin patetică, dar îndrăznesc, aşa a resimţit-o şi Mântuitorul. LUI, cel puţin, îi pasă.

Mantuitorul in icoana Ineu

Nu poţi propovădui ceea ce nu trăieşti. Nu poţi descrie ceea ce nu ai văzut. Adică poţi, dar oamenii vor amenda asta mai devreme sau mai târziu, vor simţi găunoşenia vorbelor tale neacoperite de fapte. Fie şi prin simpla lor neimplicare în diverse activităţi gen Marşul pentru viaţă. Nu te poţi aştepta la schimbări în jurul tău dacă schimbarea nu vine întâi la tine şi prin tine.

IMG_9009

Oamenii au un simţ anume în a detecta nesinceritatea oricăror vorbe, fie spuse ele de la catedră, de la amvon sau pe bloguri. Relaţiile reale între oameni sunt cele faţă către faţă.

IMG_9023

Nu ai fost împreună cu noi la Marşul pentru viaţă pentru a putea purta un dialog cu mamele care au născut copii sortiţi avortului, cu copii singuri la părinţi care suferă din cauza aceasta de o viaţă sau cu copii fericiţi alături de fraţii lor, din motivele tale personale. Avem tot respectul pentru acestea. Efortul pe care nu l-ai făcut, energia ta neconsumată, lumina stinsă din privire nu fac, însă, decât să se adauge, picătură cu picătură, milioanelor de avorturi deja făcute. Pentru că o naţiune poate fi avortată şi spiritual. De biserica ei. Să nu fie!

IMG_9283

Dragostea celor care au fost acolo, bucuria de a împărtăşi o cauză şi o luptă comună, comuniunea, vor covârşi, însă, totul, pentru că noi, cei care am fost la Marşul pentru viaţă 2016 chiar credem că dragostea toate le rabdă, toate le suferă, toate le nădăjduieşte.

IMG_8862

Nădăjduim să te avem împreună cu noi la viitoarele manifestări pro vita. Încă ai şansa de a face ceva participând la pichetarea cabinetelor unde se ucid într-un fel sau altul copii, pichetare ce durează până în 22 aprilie. Încă mai ai timp. Încă mai e timp. Încă…

Pichetarea pt blog

 

 

cu dragoste şi durere,

asumându-şi toate cele afirmate,

a voastră

Maria

Share

Nici un raspuns inca

Exprima si tu un gand...


NOTA :
Administratorii isi rezerva dreptul de a modera comentariile pe acest blogAnunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!