Ne paşte extincţia!

---------------------------------------------------

Deşi am multe să vă povestesc, preiau, totuşi, acum, un articol de pe un alt blog pe care îl urmăresc, aşa cum am mai făcut-o, de altfel, pentru că împărtăşeşc îngrijorarea lui Cantemir. Citiţi mai jos:

De cand exista Romania ca stat modern nu s-au nascut atat de putini copii ca in martie 2013!

Nu mai devreme decat acum 3 luni, ne exprimam ingrijorarea  in legatura cu reculul dramatic si fara precedent al natalitatii autohtone din ultimul an. Nu era primulnostru semnal, cu toate acestea, nadajduiam  ca asemenea rate patologic de scazute sunt mai degraba fenomene singulare, accidente nefericite, imposibil de repetat la intervale atat de mici, pentru ca sfideaza si cele mai pesimiste scenarii ale demografilor!

Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica, ne demonstreaza inca o data contrariul. Cu o rata bruta a nasterilor atingand dupa nici 3 luni un nou minim istoric, martie 2013 a devenit in mod oficial luna in care s-au nascut cei mai putini copii din ultimii 95 ani de istorie moderna a Romaniei, instituind fara echivoc cronicizarea fenomenului. Mai mult, evidentele sugereaza ca rata natalitatii va atinge un nou minim istoric in mai putin de 2 luni!

In ce priveste populatia stabila a Romaniei, acesta a scazut la 1 aprilie 2013 cu 26.643* fata de 1 martie 2013, fiind estimata la:

18.656.568↓

E ca si cum ar fi disparut de pe fata pamantului, in numai o luna, un oras de marimea  Sighisoarei (Mures). Ceasul demografic si-a iutit cu 5 secunde ritmul halucinant din februarie, astfel ca in martie am ajuns sa ne imputinam intr-un ritm de “numai” 36 romani/ora sau de:

1 roman la fiecare 1 minute 41 secunde

Sporul negativ se explica prin:

1 nastere la fiecare 3 minute 17 secunde !!!

1 deces la fiecare 2 minute

si o pierdere neta prin migratie externa de:

1 roman la fiecare 2 minute 30 secunde

Ca se nasc din ce in ce mai putini copii, nu mai constituie o noutate pentru nimeni. Demografii ii spun tranzitie demografica. Liberalizarea avortului, accesul nerestrictionat al femeii la educatie, piata muncii si contraceptie, scaderea mortalitatii infantile, urbanizarea si, mai nou, migratia externa masiva, tocmai a celor apti de a face copii sunt tot atatia factori care, cumulati, explica in mare masura de ce copiii de azi au in preajma lor mai multe rude adulte decat fartati de varsta lor. Nedumerirea este de se nasc atat de putini copii de la an la an? Ce ingrijoreaza nu este instituirea fenomenului, care s-a produs acum mai bine de 2 decenii, in iarna seaca a lui 1989, ci accelerarea sa fara precedent din ultimii ani. Spre exemplu, in primele 3 luni ale anului 2013 s-au nascut cu 2,6% mai putini copii fata de aceeeasi perioada a anului trecut si respectiv cu 4,4%, 13,2%, 14,4% si 18,7% mai putini fata de perioadele ianuarie-martie 2011, 2010, 2009 si 2008! Mai mult,  in top 5 al lunilor cu cele mai mici rate ale natalitatii din ultimii 6 ani se gasesc numai luni din perioada 2011-2013: martie 2013, decembrie 2012, aprilie 2011, aprilie 2012 si februarie 2013.

Ne-am pierdut oare instinctul de supravietuire? Ce maladie ascunsa ne previne in a nu reflecta preventiv, de dragul si spre folosul nostru, la potentialitatea concreta a extinctiei identitare? Cat de inconstienta ne este apatia? De unde atata iresponsabilitate fata de generatiile viitoare, carora le pregatim, nici mai mult, nici mai putin decat stergerea suicidara de pe orice harta a viitorului?

Adevarul este ca nu ne putem inchipui acum cat de tare o sa dardaim la senectute in iarna demografica pe care cu atata incapatanare ne-o asternem noua si copiilor nostri! Atunci nici o masura paleativa nu ne va mai potoli frisonul…

*Reprezinta sporul demografic total (sporul natural+soldul migratiei externe).

http://camarasdelumini.wordpress.com/2013/05/17/ne-paste-extinctia-populatia-romaniei-la-1-aprilie-2013/

Share

Nici un raspuns inca

Exprima si tu un gand...


NOTA :
Administratorii isi rezerva dreptul de a modera comentariile pe acest blog



Anunt pe e-mail

Daca doriti sa fiti anuntati ori de cate ori apare un articol nou in site-ul nostru, inregistrati-va in acest formular.Va multumim!